Een 'Seksverbot' voor vleesetende mannen. Daartoe roept de Duitse tak van van de wereldwijd opererende dierenwelzijnsorganisatie PETA op. "Wie kent ze niet, de vaders uit de Vinexwijken met hun bierflesjes en grilltangen, die worstjes van 70 cent laten sissen op hun grill van 700 euro", sneert Daniel Cox, teamleider van PETA Duitsland, in Bild. "Nu is er wetenschappelijk bewijs dat giftige mannelijkheid ook het klimaat schaadt." Een vleestaks van minstens 41% zou op zijn plaats zijn, maar nog beter zou het zijn als vleesetende mannen zich niet meer zouden voortplanten. Een seksverbod dus. En de vleesetende mannen die al vader zijn? Die moeten onmiddellijk veganist worden.
"Mannen dragen aanzienlijk meer bij aan de klimaatcatastrofe en dat vooral door hun vleesconsumptie", volgens PETA Duitsland in een persbericht. Door hun eetgewoonten zouden mannen maar liefst 41% meer broeikasgassen uitstoten dan vrouwen. De uitspraak is gebaseerd op een onderzoek dat eind vorig jaar gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Om dat te compenseren zou een vleesbelasting van 41% op zijn plaats zijn, maar beter nog zou het zijn als vleesetende mannen zich niet langer voort zouden planten.

"Ieder kind dat niet geboren wordt, bespaart immers 58,6 ton CO2-equivalenten per jaar,” doet PETA er nog een schepje bovenop. In een interview met de Duitse krant Bild vraagt PETA vrouwen de actie te ondersteunen door middel van een 'seksstaking'. Dat moet de wereld redden.

Serieus? Op de sociale media leidt het voorstel tot fikse discussie. Toch zit er wel iets in het advies om vegan te worden. "We weten dat veganistische mannen meer matches krijgen op dating apps omdat mededogen aantrekkelijk is," zegt een Australische PETA-woordvoerster. "We weten dat slagaderverstoppend vlees het risico op erectiestoornissen verhoogt en dat elke vleesmaaltijd ons dichter bij een milieuramp brengt, daar is absoluut niets sexy aan.”

PETA lijkt alleen één ding echt te vergeten. Ook voor vrouwen kan een seksstaking een straf zijn.

Onderwijl veegt de Duitse zender SWR3 op basis van een factcheck de vloer aan met PETA's argumentatie. De zender schrijft: "PETA leest alleen wat ze wil in een niet-representatieve studie. Objectief gezien is de PETA-eis dus niet houdbaar of te rechtvaardigen - maar het eisen van een seksverbod verkoopt goed. En precies dit doel werkt goed uit in Duitse media omdat bijna niemand het PETA-argument in twijfel trekt. PETA deed goede marketing voor zichzelf, maar minder voor het klimaat."