Een plan van de Spaanse regering om maximumprijzen in te laten stellen door de grote supermarktketens, wordt honend afgedaan door zowel supermarkten als boeren. Gisteren opperde Yolanda Díaz, minister van Werk en Sociale Economie, dat de grote ketens zich gaan houden aan maximumprijzen, om de gevolgen te verzachten van de snel oplopende inflatie. Die bedroeg afgelopen maand 10,4% (in Nederland: 12,0%). De helft van de Spanjaarden zegt de eindjes niet meer aan elkaar te kunnen knopen.
"Ik wil een akkoord om bepaalde boodschappen betaalbaar te houden, vooral voeding. We zetten alles op alles zodat mensen normaal kunnen leven. Dat is nu heel moeilijk", zei Díaz in antwoord op vragen van de NOS op een persconferentie, alvorens ze met de betrokken partijen in gesprek ging. Díaz en haar collega van Consumentenzaken Alberto Garzon wilden een overeenkomst sluiten met de supermarktketens om verse producten zoals vis, vlees en eieren tot januari tegen een vaste prijs aan te bieden.

Maar de plannen stuiten aan alle kanten op weerstand. Werkgevers spreken van 'communistische regels' en 'planeconomie'. "Dit lijkt nog het meest op Cuba", aldus een van de grootste werkgeversorganisaties. Maar ook tuinders en boerenorganisaties zijn tegen. Als er maximumprijzen vastgesteld worden terwijl hun kosten nog steeds stijgen, komt de - toch al karige - prijs die zij van de supermarktinkopers krijgen nog verder onder druk te staan. En ook de detailhandelsvereniging CEC ziet alleen maar nadelen, omdat de kleine buurtwinkels nooit op zullen kunnen boksen tegen deze nieuwe concurrentie met de grote supermarkten.

Tijdens het overleg verwierpen de belangrijkste supermarktketens, Carrefour, Alcampo (het merk Auchan in Spanje), El Corte Inglés en Mercadona het voorstel volledig. De supermarkten voerden aan dat zij al veel kortingen hanteren en een 'buitengewone inspanning' leveren om stijgende kosten, zoals energie, zo min mogelijk aan de consument door te berekenen. "Als u probeert een vaste winkelwagenprijs vast te stellen, probeert u de betrekkingen tussen de detailhandelsbedrijven zelf en de leveranciers te verstoren," zei Javier Millan-Astray, voorzitter van de branchevereniging van grote distributiebedrijven ANGED, na afloop tegen de pers.

De ketens legden een tegenvoorstel op tafel, in de vorm van een btw-verlaging. "We hebben minister Garzon gevraagd om vandaag te zeggen welke levensmiddelen met 21% moeten worden belast en welke met 10% of 4%", aldus Ignacio Garcia-Magarzo, hoofd van supermarktvereniging ASEDAS.