Overal in Europa beginnen de concrete alarmbellen te rinkelen. Door de gestegen energieprijzen, de torenhoge inflatie én de huidige droogte worden producten (te) duur of (te) schaars. Consumenten kunnen (en toeristen willen) de daarmee samenhangende prijsverhogingen niet meer volgen. In Wenen trekt de horeca aan de bel: de Wiener Schnitzel is 'historisch duur' en verdwijnt misschien binnenkort wel helemaal van het menu. Snoepliefhebbers kunnen ook maar beter de broekriem aanhalen: voor de suikerbietenoogst ziet het er slecht uit. In de Cantal stoppen de boeren met de productie van de AOP-kaas Salers. De koeien kunnen in de kaalgeschroeide weiden geen grassprietje meer vinden.
Nog nooit was de Wiener Schnitzel zó duur: in het traditionele Weense restaurant Figlmüller kost een kalfsschnitzel nu €22,90 en de varkensschnitzel €17,90. De inkoopprijzen van kalfs- en varkensvlees stegen met 30 à 40% en de energiekosten verdubbelden. Om het hoofd boven water te houden, berekenen horecaondernemers (een deel van) die kosten door. Of ze kiezen ervoor gerechten van de kaart te halen vanwege de prijzen. "Binnenkort is er geen kalfsschnitzel meer te krijgen in Wenen, omdat het vlees gewoon een klein fortuin kost,” vreest een horecaondernemer in De Telegraaf.

Zelfs zoetekauwen slaat de angst om het hart. Door de hitte en de droogte in Europa gaat de suikerbietenoogst waarschijnlijk een miljoen ton lager uitvallen dan de 16,4 miljoen ton van vorig jaar. De suikerprijs bereikte in juni al het hoogste punt in 5 jaar. Minder en duurdere suiker: dat gaat de producten van snoep en chocolade beïnvloeden, zo waarschuwen kenners in Metro.

Deze ach-en-wee-verhalen vallen in het niet bij het acute probleem waar de 76 producenten van de Franse salers-kaas zich voor gesteld zien. Zij stoppen - voor onbepaalde tijd - met de productie van hun Salers, die een AOP (beschermde oorsprongsbenaming) heeft. Volgens het bijbehorende lastenboek moeten de koeien minstens 75% van hun dieet zelf bijeen grazen in de wei. Maar door de droogte is er in de wei geen groene grasspriet meer te vinden. "De grond is zo droog, zo hard, dat het hier en daar as lijkt. Het is stof", aldus een van de getroffen boeren. "Ons product heeft nog steeds een zekere reputatie bij de consument, die willen we niet schaden". Naar schatting zal de AOP-salersproductie dit jaar 15% lager uitvallen.

De Europese Centrale Bank moet de rente verhogen, zegt econoom Edin Mujagić streng. Dat helpt tegen de hoge prijzen en herstelt de doldraaiende prijsspiraal als gevolg van bakken bijgedrukt geld in de afgelopen Covid-jaren en logistieke problemen in de wereldeconomie. Maar tegen echte schaarste die de natuur veroorzaakt, is natuurlijk geen rentebeleid gewassen.