Donderdagavond 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, maakte Trouw de top 25 groene en duurzame burgerinitiatieven in Nederland bekend. Zwerfafvalraper Dirk Groot ging er met de winst vandoor. Hij maakt sinds 2014 analyses van de rotzooi die hij op straat vond. Zo houdt hij in een app bij welk type afval hij op verschillende locaties vindt.

Volgens de onafhankelijke jury van de Trouw top 100 hebben de inspanningen van Groot invloed op beleid. In Trouw zei hij: “Met onze data brengen we dingen in beweging. We hebben ervoor gezorgd dat een snoepfabrikant overgaat naar papieren verpakkingen. Mijn cijfers worden gebruikt in staatsschulddiscussies en tot in de kamer van de staatssecretaris aan toe. Met die data laten we zien wat er aan de hand is, aan politici, maar ook aan de rest van de wereld.”

Door zijn rapporten en landkaarten van afvalstromen lijkt nu het statiegeld op blikjes en kleine flesjes frisdrank onontkoombaar. Ook bedrijven zoals bijvoorbeeld McDonald's schakelen Groot in om hun afvalbeleid te optimalseren.

De overheid is nog niet overtuigd van statiegeld op blikjes, maar statiegeld op kleine flesjes zit er zeer waarschijnlijk wel aan te komen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zal hier komend voorjaar een besluit over nemen. Als de maatregel wordt ingevoerd, zal deze in januari 2021 van kracht worden.

Groot: “Ik kan alleen maar zeggen: voor alle zwerfafvalrapers, power to the pickers!” Wij zeggen: meten is weten en dat zet aan tot verantwoordelijksgevoel en beleid.
Trouw - Invloedrijke zwerfafvalraper Dirk Groot nummer 1 in Duurzame 100
  • Deel
Druk af