Verzadigd vet tast je concentratievermogen aan. Serieus, dat rapporteren onderzoekers van de Ohio State University in wetenschapstijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition, schrijft Eurekalert.
Al na één maaltijd met veel verzadigd vet presteerden proefpersonen 11% slechter in een concentratietest ten opzichte van anderen die hetzelfde vette ontbijt aten, maar dan klaargemaakt met onverzadigde zonnebloemolie.
“Omdat beide maaltijden vetrijk en potentieel problematisch waren, zou het cognitieve effect van de hoogverzadigde vetrijke maaltijd nog groter kunnen zijn als het werd vergeleken met een vetarme maaltijd”, denkt Annelise Madison, hoofdauteur van de studie.
De onderzoekers weten niet wat het verschil veroorzaakt. Het kan te maken hebben met bacteriële gifstoffen die vanuit de ‘leaky gut’ de hersenen bereiken en daar het niveau van inflammatie verhogen.
“De bevindingen suggereren dat concentratie nog meer wordt aangetast bij mensen die stress krijgen door de Covid-19 pandemie en zich vervolgens wenden tot vettig comfort food”, zegt Janice Kiecolt-Glaser, de hoogleraar die de onderzoeksgroep aan de Ohio State University leidt. “Wat we weten is dat wanneer mensen angstiger zijn, een groot aantal mensen eerder naar voedsel met veel verzadigd vet voedsel zal grijpen dan naar broccoli.”
EurekAlert - Our ability to focus may falter after eating one meal high in saturated fat
Al na één maaltijd met veel verzadigd vet presteerden proefpersonen 11% slechter in een concentratietest ten opzichte van anderen die hetzelfde vette ontbijt aten, maar dan klaargemaakt met onverzadigde zonnebloemolie.
“Omdat beide maaltijden vetrijk en potentieel problematisch waren, zou het cognitieve effect van de hoogverzadigde vetrijke maaltijd nog groter kunnen zijn als het werd vergeleken met een vetarme maaltijd”, denkt Annelise Madison, hoofdauteur van de studie.
De onderzoekers weten niet wat het verschil veroorzaakt. Het kan te maken hebben met bacteriële gifstoffen die vanuit de ‘leaky gut’ de hersenen bereiken en daar het niveau van inflammatie verhogen.
“De bevindingen suggereren dat concentratie nog meer wordt aangetast bij mensen die stress krijgen door de Covid-19 pandemie en zich vervolgens wenden tot vettig comfort food”, zegt Janice Kiecolt-Glaser, de hoogleraar die de onderzoeksgroep aan de Ohio State University leidt. “Wat we weten is dat wanneer mensen angstiger zijn, een groot aantal mensen eerder naar voedsel met veel verzadigd vet voedsel zal grijpen dan naar broccoli.”
Dat "verzadigd vet" zou best eens transvet kunnen zijn.
Artikel zit achter betaalmuur, je kunt niet checken wat ze precies gedaan hebben. Eerst zien en dan geloven.
Theo #1 Je wordt er dommer van maar leeft langer, het één sluit het andere niet uit toch? ;)
Alles bepalend voor natuurstoffen is of ze vermengd worden met de meest actieve synthetische stoffen. Dan ontstaan varianten met slechte eigenschappen.
Als vetten op zich de cognitieve vermogens zouden aantasten, hadden we uiterst gebrekkige voorouders moeten hebben.
Bij gebruik van kookboeken met de kookcultuur van een eeuw geleden moeten de huidige voedingsexperts de schrik om het hart slaan. Een flink klont reuzel vormde de basis voor menig recept.
Andere heel duidelijke voorbeelden van de uitwerking van synthetische stoffen zijn asbest [massaal gebruikt in Europa in pure vorm sinds de 13e eeuw], tabak [massaal gebruikt in Europa in pure vorm sinds de 17e eeuw] en (hout)teer [massaal gebruikt in Europa in pure vorm sinds de Neaderthalers].
In de zeven jaar omvattende ‘Sydney Diet Heart Study’ bleek dat als je verzadigd vet door linolzuur verving de kans op overlijden door een hart- of vaatziekte met 13% toenam. Zo’n toename door een geneesmiddel veroorzaakt zou voldoende zijn om het direct uit de handel te nemen.
Een onderzoek van één maaltijd met een conclusie die staat als een huis. Wat zijn dit voor ‘onderzoekers’?