Verzadigd vet tast je concentratievermogen aan. Serieus, dat rapporteren onderzoekers van de Ohio State University in wetenschapstijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition, schrijft Eurekalert.

Al na één maaltijd met veel verzadigd vet presteerden proefpersonen 11% slechter in een concentratietest ten opzichte van anderen die hetzelfde vette ontbijt aten, maar dan klaargemaakt met onverzadigde zonnebloemolie.

“Omdat beide maaltijden vetrijk en potentieel problematisch waren, zou het cognitieve effect van de hoogverzadigde vetrijke maaltijd nog groter kunnen zijn als het werd vergeleken met een vetarme maaltijd”, denkt Annelise Madison, hoofdauteur van de studie.

De onderzoekers weten niet wat het verschil veroorzaakt. Het kan te maken hebben met bacteriële gifstoffen die vanuit de ‘leaky gut’ de hersenen bereiken en daar het niveau van inflammatie verhogen.

“De bevindingen suggereren dat concentratie nog meer wordt aangetast bij mensen die stress krijgen door de Covid-19 pandemie en zich vervolgens wenden tot vettig comfort food”, zegt Janice Kiecolt-Glaser, de hoogleraar die de onderzoeksgroep aan de Ohio State University leidt. “Wat we weten is dat wanneer mensen angstiger zijn, een groot aantal mensen eerder naar voedsel met veel verzadigd vet voedsel zal grijpen dan naar broccoli.”
EurekAlert - Our ability to focus may falter after eating one meal high in saturated fat
  • Deel
Druk af