Bij vijf Amsterdamse vleesverwerkers heeft de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) misstanden vastgesteld op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dat schrijft de Inspectie SZW.

De overtredingen variëren van het niet-dragen van de verplichte beschermende kleding of het ontbreken van vereiste veiligheidsvoorzieningen tot vermoedelijke onderbetaling en niet-toegestane contante betalingen.

In totaal heeft de Inspectie SZW 14 waarschuwingen afgegeven voor onveilig werken en is in 6 gevallen de productie zelfs tijdelijk stilgelegd. Volgens de Inspectie was "ondanks een goed georganiseerde branche, met een eigen RI&E (om risico's in kaart te brengen en in te perken), arbocatalogus en aanvullende afspraken over de arbeidsomstandigheden, het veiligheidsbewustzijn niet erg groot."

Bij één van de inspecties dachten 6 werknemers - tevergeefs - aan de controle te kunnen ontsnappen door zich in het bedrijf te verstoppen. Het bedrijf moet de gegevens van deze medewerkers alsnog aan de Inspectie overhandigen. De inspectie krijgt nog een vervolg: de komende tijd worden de uitzendbureaus die personeel leverden gecontroleerd op onderbetaling, tewerkstelling van vreemdelingen en specifieke wetgeving gericht op uitzendbureaus.

Onder het personeel van slachterijen en vleesverwerkers is het aandeel buitenlandse werknemers - met name uit Oost-Europese landen - relatief groot.
Inspectie SZW - Vleesverwerkers in Amsterdam werken onveilig en niet eerlijk
Reageer
  • Deel
Druk af