In de Belgische provincie Luxemburg zijn drie dode wilde zwijnen aangetroffen die besmet bleken met de Afrikaanse varkenspest (African Swine Fever, ASF). Het is voor het eerst sinds 1985 dat de virusziekte in België geconstateerd wordt, bevestigt het Voedselagentschap FAVV in De Standaard.

Varkenspest is zeer besmettelijk voor zwijnen en varkens, maar vormt geen gevaar voor de mens. Er is geen vaccin of medicijn tegen ASF. Sinds ASF in 2007 opdook in Georgië, zijn de Europese voedselveiligheidsautoriteiten zeer beducht op verspreiding van het virus naar het westen en oosten. Eerder deze maand werd bekend dat de ziekte nu ook China, de grootste varkensproducent ter wereld, bereikt heeft. De Chinese autoriteiten hebben in Noord-China de hele varkenshandel vooralsnog 'plat' gelegd.

In België blijven de maatregelen vooralsnog beperkt, laat het FAVV weten. "Dat zou veranderen indien de ziekte zou uitbreiden naar de varkenshouderij." Hoe de zwijnen besmet zijn geraakt, is nog onduidelijk. "De nieuwste besmettingen in Europa zouden het gevolg kunnen zijn van etensresten die door reizigers uit besmette gebieden werden achtergelaten," vermoedt het FAVV.

In Nederland heeft minister Carola Schouten vrijdagochtend een spoedberaad georganiseerd met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Nog niet eerder werd ASF zo dicht bij Nederland aangetroffen. Eerder sprak Nederland met de ons omringende landen af gezamenlijk op te trekken om verspreiding van de varkenspest tegen te gaan. Volgens Schouten is er geen direct verhoogd risico voor Nederland en houdt ze in de gaten of "de genomen voorzorgsmaatregelen voldoende zijn."

Varkensboeren zien liever snel actie omdat de komst van de pest naar Nederland hun exportmogelijkheden naar Azië direct in gevaar brengt. Daarom zegt varkensboer Peter van Dijk:

De Standaard - Afrikaanse varkenspest duikt voor het eerst sinds 1985 op in België
  • Deel
Druk af