Komende donderdag start de ramadan. De islamitische vastenmaand is een tijd van bezinning en vasten, maar ook een maand die normaal gesproken in het teken staat van samenzijn, familie, steun en gezelligheid tijdens iftars. Dat zal dit jaar anders zijn. Thuis bidden, waarschijnlijk geen uitbundig Suikerfeest en niet de hele familie over de vloer.

Vrijdag vroeg premier Rutte moslims om, “hoe moeilijk dat ook is”, zich tijdens de ramadan aan de lockdown-voorschriften te houden. Die oproep doen ook de imams. Volgens religieuze autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten kan “samenkomen levens in gevaar brengen en dat is streng verboden in de islam". Ze stellen ook dat zorgpersoneel niet hoeft te vasten als ze denken "dat dit hun immuunsysteem verzwakt of hun patiënten in gevaar brengt". Om te voorkomen dat moslims ‘s avonds in groten getale de straat op gaan, formeerden 20 Amsterdamse moskeeën wijkteams die mensen hierop gaan aanspreken, schrijft Het Parool.

Om het breken van het vasten en de lokale ondernemers te steunen bedachtenculinair journalist Nadia Zerouali en culinaire multiondernemer Samuel Levie een speciale ramadan-editie van de ‘Support Your Locals Amsterdam box'. Met ingrediënten speciaal afgestemd op iftars en suhours. Per box wordt een bedrag ingehouden dat wordt gedoneerd aan The Hunger Project’. “Juist nu is het tijd om ook de allerarmsten te steunen”, aldus Zerouali.
Parool - Moskeeën organiseren toezicht op straat tijdens ramadan
Reageer
  • Deel
Druk af