In een bij vlagen hilarisch artikel schetst Martine Kamsma in de NRC een toekomst waarin Nederland zijn vlees-, eieren- en melkproductie én -consumptie dramatisch terugschroeft. 'Beest' is er alleen nog 'voor feest'. Het lijkt goed uit te pakken voor het milieu, goed voor de biodiversiteit en hooguit iets te radicaal voor de landbouw omdat planten, afval en dieren nu eenmaal bij elkaar horen.
Niettemin is het zo gek nog niet, volgens Kamsma's analyse.
Onze gezondheid, volgens de NRC, blijft wel een punt van zorg. Weinig of nauwelijks (van) dieren eten, helpt ons op dat punt nauwelijks vooruit. Kamsma noteert dat als volgt:
Vijf jaar vleesloos. Wat gaat er goed? Het belangrijkste doel is gehaald: Nederland voldoet aan de klimaatafspraken. Weidevogels en insecten komen terug. En ook de wildpopulatie groeit, tot vreugde van verstokte carnivoren die soms ‘roadkill’ eten. Flevoland blijkt met gemak de hele metropool Amsterdam van plantaardige eiwitten te kunnen voorzien. Hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker lijken iets af te nemen.
Toch zijn artsen bezorgd. Vroeger lukte het Nederlanders al niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente binnen te krijgen. Het bijgestelde advies – driehonderd gram groente, vijftig gram peulvruchten en vijftig gram noten – blijkt volstrekt onhaalbaar. Bakkers zullen vanaf 1 maart vitamine B12 en ijzer toevoegen aan hun brood, zoals er vroeger ‘bakkerszout’ in zat om jodiumtekorten te voorkomen.
Kamsma consulteerde voor haar tekst: Corné van Dooren, Voedingscentrum; Volkert Engelsman, Eosta; Atze Jan van der Goot, Wageningen Universiteit; Floor de Kanter, agrarisch ondernemer; Heleen van Kernebeek, Wageningen Universiteit; Michiel Korthals, voedselfilosoof; Anne Reijnders, De Lekkere Man; Theun Vellinga, Wageningen Universiteit; Jeroen Willemsen, Green Protein Alliance; Henk Westhoek, Planbureau voor de Leefomgeving.
NRC - Wat als we stoppen met vlees eten?
Niettemin is het zo gek nog niet, volgens Kamsma's analyse.
Onze gezondheid, volgens de NRC, blijft wel een punt van zorg. Weinig of nauwelijks (van) dieren eten, helpt ons op dat punt nauwelijks vooruit. Kamsma noteert dat als volgt:
Vijf jaar vleesloos. Wat gaat er goed? Het belangrijkste doel is gehaald: Nederland voldoet aan de klimaatafspraken. Weidevogels en insecten komen terug. En ook de wildpopulatie groeit, tot vreugde van verstokte carnivoren die soms ‘roadkill’ eten. Flevoland blijkt met gemak de hele metropool Amsterdam van plantaardige eiwitten te kunnen voorzien. Hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker lijken iets af te nemen.
Toch zijn artsen bezorgd. Vroeger lukte het Nederlanders al niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente binnen te krijgen. Het bijgestelde advies – driehonderd gram groente, vijftig gram peulvruchten en vijftig gram noten – blijkt volstrekt onhaalbaar. Bakkers zullen vanaf 1 maart vitamine B12 en ijzer toevoegen aan hun brood, zoals er vroeger ‘bakkerszout’ in zat om jodiumtekorten te voorkomen.
Kamsma consulteerde voor haar tekst: Corné van Dooren, Voedingscentrum; Volkert Engelsman, Eosta; Atze Jan van der Goot, Wageningen Universiteit; Floor de Kanter, agrarisch ondernemer; Heleen van Kernebeek, Wageningen Universiteit; Michiel Korthals, voedselfilosoof; Anne Reijnders, De Lekkere Man; Theun Vellinga, Wageningen Universiteit; Jeroen Willemsen, Green Protein Alliance; Henk Westhoek, Planbureau voor de Leefomgeving.
Er stonden nogal wat rare dingen in het NRC artikel:
1. “Vlees, eieren en zuivel moeten worden gegeten binnen vijftig kilometer van de boerderij”.
Dat veronderstelt dat Nederland uit de gemeenschappelijke markt stapt, dat import en export van dierlijk voedsel stoppen en dat zelfs de binnenlandse markt wordt opgesplitst. Is niet reëel.
2. “Grasland dat ongeschikt is voor planten mocht niet voor graasdieren worden gebruikt”.
Is gras dan geen plant? En waarvoor mag grasland dan wel worden gebruikt?
3. “Weidevogels (…) komen terug”.
Ik vrees dat ze juist zullen verdwijnen als we slechts 2,5% van de runderen overhouden, want dan is er amper grasland meer. En zonder grasland geen weidevogels.
4. “De boeren die nog vee hebben, hebben gemengde bedrijven, en opereren kleinschalig, in korte, lokale ketens (…). Er mogen niet meer dieren worden gehouden dan nodig om het afval uit de landbouw en de voedingsindustrie op te eten en arme veengronden te begrazen (…).”
Helaas zijn veengronden alleen geschikt voor grasland, niet voor akkerbouw, dus niet voor gemengde bedrijven.
Ben niet z'n deskundige Sytske. Ik dacht dat tofu te vergelijken is met kaas: gestremde sojamelk. Maar misschien is het proces te kort om die interessante hormoonverstorende stoffen onschadelijk te maken?
In Drenthe kun je online natto kopen, bereid van bio soja zegt de leverancier. In Nederland zit ook een bio soja teler heb ik wel eens gehoord.
Tempeh is ook ambachtelijk - of zelf - te maken van niet-industriële bonen. Tempeh maken is in ieder geval een langer proces.
Ik zie nogal wat tegenstrijdige informatie of soja nu wel of niet goed is voor je lijf. Het vermoeden is dat fermentatie de boel onschuldiger maakt. Ik weet geen betrouwbare informatie hierover. Daarom blijf ik maar liever aan de veilige kant.
#6 Gert,
Wat bedoel je met >> "echte" tempeh, tofu of natto <<?
Want bij alle producten die je in het westen koopt gaat het toch om industrieel bewerkte soja, terwijl tofu ook nog eens ongefermenteerd is?
Minder vlees is "goed voor het klimaat", zo wordt wel eens gedacht. Is dat echt zo?
In dit artikel in Nature concluderen de auteurs dat de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de productie van dierlijk vs. plantaardig eiwit niet echt verschilt. Met uitzondering van soja.
Soja eten: liever niet. Beetje "echte" tempeh, tofu of natto. Dat is het voor mij. Kleine hoeveelheden. Geen ongefermenteerde, industrieel bewerkte soja.
Daarnaast is het de vraag of juist wordt gerekend met de uitstoot van broeikasgas van graseters.
Bert de Boer Waarom kopieer je een artikel over uitspraken van Milieudefensie in deze draad?
Deze draad gaat over een artikel in het NRC van afgelopen zaterdag. Vereniging Milieudefensie heeft daar geen bijdrage aan geleverd.
Dit artikel, daar gaat deze draad over.
Op jouw profiel lees ik dat je geld verdient aan varkens en kippen. Als je het artikel in NRC hebt gelezen, dan ben ik heel benieuwd naar jouw reactie. Wat zou jou er toe kunnen brengen, te stoppen met het houden van dieren, over te schakelen op akkerbouw of te kiezen voor een andere inkomstenbron?