Afgelopen week meldde De Boerderij dat de kamerleden Lutz Jacobi en Tjeerd van Dekken demissionair staatssecretaris van Landbouw Bleker hebben gevraagd wat de overheid kan leren van het succes van de campagnes van Wakker Dier. Volgens de boerenkrant zeiden Jacobi en Van Dekken over deze actie-organisatie: 'Zij lijken te bewerkstelligen waar wij in de Tweede Kamer al jaren op aandringen: een snelle verduurzaming van het winkelschap.'

De PvdA kamerleden vroegen de staatssecretaris wie de regierol heeft om de retail aan te sporen om op korte termijn uitsluitend nog kip met een ster op het schap te nemen. Ze suggereren het verplicht stellen van etikettering om het publiek te wijzen op antibioticagevaren die er zijn in gangbare kippenhouderij en bepleiten het nemen van maatregelen om in overheidskantines uitsluitend nog diervriendelijke kip te voeren.

Kennelijk hebben de Kamerleden niet door dat er geen les meer getrokken hoeft te worden. NGO's en marktpartijen doen waar politici over praten. Via Foodlog werd onlangs bekend dat de eerste super vermoedelijk reeds dit najaar met diervriendelijke kip komt; uit het buitenland, want de Nederlandse kippensector kan niet massaal omschakelen. De regievraag lijkt dan ook een achterhaalde. Buitenlandse kip met een ster is immers goedkoper dan Nederlandse.

Fotocredits: scharrelkippen van slachter Plukon, de 1-ster kip zoals die nu merkloos bij AH ('Puur & Eerlijk') en bij o.m. Jumbo onder de naam Volwaard verkrijgbaar is; de resten van deze dieren worden voortaan verwerkt door Unilever, Struik en Olvarit. Daarvoor is een dringende opschaling van de productie nodig. Merkloosheid van de kip zelf en prijsdruk bieden kansen voor goedkopere buitenlandse leveranciers.
Dit artikel afdrukken