De PvdA kamerleden vroegen de staatssecretaris wie de regierol heeft om de retail aan te sporen om op korte termijn uitsluitend nog kip met een ster op het schap te nemen. Ze suggereren het verplicht stellen van etikettering om het publiek te wijzen op antibioticagevaren die er zijn in gangbare kippenhouderij en bepleiten het nemen van maatregelen om in overheidskantines uitsluitend nog diervriendelijke kip te voeren.
Kennelijk hebben de Kamerleden niet door dat er geen les meer getrokken hoeft te worden. NGO's en marktpartijen doen waar politici over praten. Via Foodlog werd onlangs bekend dat de eerste super vermoedelijk reeds dit najaar met diervriendelijke kip komt; uit het buitenland, want de Nederlandse kippensector kan niet massaal omschakelen. De regievraag lijkt dan ook een achterhaalde. Buitenlandse kip met een ster is immers goedkoper dan Nederlandse.
Fotocredits: scharrelkippen van slachter Plukon, de 1-ster kip zoals die nu merkloos bij AH ('Puur & Eerlijk') en bij o.m. Jumbo onder de naam Volwaard verkrijgbaar is; de resten van deze dieren worden voortaan verwerkt door Unilever, Struik en Olvarit. Daarvoor is een dringende opschaling van de productie nodig. Merkloosheid van de kip zelf en prijsdruk bieden kansen voor goedkopere buitenlandse leveranciers.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Volgens mij geeft de oproep van (in dit geval) de PvdA heel mooi aan waar het probleem ligt. De politiek (en het ministerie) en de industrie hebben de afgelopen jaren totaal zitten slapen als het gaat om ontwikkelingen in de samenleving.
Dat de NL-kippenindustrie nu een groot probleem heeft, heeft toch echt zijn oorsprong in het verleden, waarbij protesten tegen die de legbatterij wel tot innovatie leidde, maar niet op grotere schaal werd ingevoerd.
Het argument dat 'de klant' er niet om vroeg vind ik een beetje flauw. Met de wil om te innoveren en bijbehorende marketing had de industrie dat probleem niet gehad.