Op donderdag 9 september hebben twee Franse NGO's een voorbereidende juridische stap gezet tegen de Franse staat. Notre affaire à tous ('Ons algemeen belang') Pollinis ('Bestuivers') willen president Macron en zijn regering dwingen om te erkennen dat Frankrijk zijn "afspraken en verplichtingen inzake natuurbescherming" niet is nagekomen. Dat zou vooral terug te voeren zijn op "tekortkomingen" in de toelatingsprocedures voor pesticiden. Daarom zijn er nog altijd middelen op de markt die bijdragen aan de vernietiging van biodiversiteit. De organisaties maken er een punt van Frankrijk een van de grootste pesticidengebruikers ter wereld zou zijn. Cijfermatig valt gemakkelijk aan te tonen dat plannen van de Franse regering onder de naam Ecophyto ver achter zijn gebleven bij de doelstellingen.

Als de staat niet binnen twee maanden bevredigend naar de zin van de beide organisaties reageert, zullen ze zich tot de administratieve rechter in Parijs te wenden om een juridische procedure tegen de staat te beginnen.

Voor biodiversiteit gelden geen mondiale gekwantificeerde doelstellingen, zoals het Akkoord van Parijs die biedt voor klimaatzaken tegen de staten en zelfs individuele bedrijven (Shell). "Alles wat met biodiversiteit te maken heeft, is nog steeds niet erg bindend" en "niet erg afdwingbaar" voor de rechter, zegt Chloé Gerbier, woordvoerster van Notre affaire à tous. Daarom hebben de NGO's besloten hun stappen te zetten vanuit de klappen die ze kunnen uitdelen vanuit gaten in de regelgeving rond bestrijdingsmiddelen.
Volgens het Franse persbureau AFP zegt de Emmanuel Daoud, de advocaat van de twee NGO's, dat bestrijdingsmiddelen "zowel de meest voor de hand liggende, opmerkelijke, significante factor zijn" voor biodiversiteitsverlies en tevens de beste kans bieden om direct producten uit de markt te halen.

Met een video wijzen de beide organisaties op de oorzaken van het probleem om de opinie van het brede publiek mee te krijgen. Het pesticidengebruik in de industriële wordt gepositioneerd als de grote vijand. Het systeem van politiek, bedrijven en geld om de wereld op korte termijn draaiend te houden als de reden waarom die vijand in het zadel kan blijven.

  • Deel
Druk af