Tevens werd vandaag bekend dat minister Eric Wiebes (EZ) Nederlandse bedrijven heeft gemeld dat ze binnen vier jaar geen gebruik meer kunnen maken van Gronings gas. Op al korte termijn moeten ze een andere energiebron vinden. BNR schrijft dat de brief als een verrassing op de mat belandde bij Hans Grünfeld, directeur van de belangenorganisatie voor energie-intensieve bedrijven. "Laat ik voorop stellen", zegt Grünfeld, "dat de problematiek in Groningen ernstig is. Maar bedrijven die decennia gas hebben gebruikt, krijgen nu plotseling een brief van de minister. Daarin wordt gesteld dat het bedrijf geen gas meer kan gebruiken zoals dat jarenlang is gedaan."
Zo kan het niet volgens Grünfeld. Hij wil de exporten van Gronings gas stoppen waarmee de Nederlandse overheid haar begroting deels financiert. Zijn bedrijven kunnen dan van Nederlands gas gebruik maken. De buitenlandse afnemers van Nederlands gas moeten vervolgens maar zien waar zij gaan inkopen.
Energie wordt schaarser en is niet zomaar op te vangen door zogeheten duurzame energie. Dat wordt duidelijk. Ook is het gesprek gestart over de mate waarin aardgasbaten de Nederlandse begroting kunnen financieren.
"De problematiek in #Groningen schreeuwt om een oplossing. Bedrijven zullen uiteraard kijken naar de mogelijkheden, maar we willen ook met minister #Wiebes praten over wie de kosten gaat betalen." #gas pic.twitter.com/gERRESsDI4
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) January 23, 2018
Alle baten zijn nu nagenoeg opgesoupeerd. Een mooi excuus om de belastingdruk nog verder op te schroeven. Het komt de transitie-beweging in ieder geval ook prima uit Hans. Die een-steens muren is helemaal waar en zonder die scheuren lekten die huizen evenals al die corporatiewoningen ook al dat het een aard had. Er is berekend dat 30% van al het Grunneger aardgas via niet en slecht geïsoleerde woningen (waarvan er in verhouding veel in die provincie staan) de atmosfeer is ingepompt.
Tja, er moet iets gebeuren.
Waardedaling is net zo erg als een scheur in je huis.
Zeker als het 'onder water' staat.
Maar wat ?
Mis nog een paar vragen in media:
- Waarom specifiek aardbevingen in Oost-Groningen; op het Nederlands continentaal plat in de Noordzee gebeurt er niets ? En ik hoor niets over seismografische afwijkingen. Gas ligt er ook op een diepte van 2,5 - 3,5 km. Op die diepte wijkt - voor zover ik weet - de ondergrond er niet veel af.
Buiten het feit, dat Groningen last heeft van een neerwaartse kanteling van het Nederlands 'plat'. Speelt dat een ook rol ? Lees daar niets over. Noord-Nederland daalt.
- Waarom zie ik in de media vooral eensteenshuizen en schuren van begin vorige eeuw en ouder ?
Week traditioneel daar vroeger het lokale metselwerk streekeigen misschien af ? Er werd in die tijd meer kalk en zand verwerkt.
En moeten straks ook kunstmestfabrieken fabrieken sluiten ? YARA, een van de grootste in Sluiskil, staat dicht bij de Belgische grens, en Belgen voeren al decennia grootschalig gas uit Noorwegen aan plus hanteren grote opslag van liquid gas...
En dan nog een taboe-vraag: speelt de transitie-beweging, die gas geforceerd versneld volledig uit wil bannen, een rol achter de opwinding ? Voor hen een godsgeschenk. Gooien we niet te snel het bekende kind weg met het badwater weg ?
Misschien moet Oost-Groningen, traditioneel armoedegebied waar niet alleen de bodem, maar ook de bevolkingsgrootte inzakt, één groot natuurgebied worden.