De ongekende droogte in Californië kwam vorige week extra schrijnend in het nieuws toen door een gesprongen waterleiding in Los Angeles ruim 75 miljoen liter water verloren ging. De aandacht werd daarmee gevestigd op het waterleidingnetwerk in de VS.

Geen geld
Dat waterleidingnetwerk blijkt in grote delen van de VS sterk verouderd te zijn, schrijft Grist. De vaak al 100-jarige infrastructuur kan de steeds groeiende vraag niet aan terwijl de waterbedrijven hebben het geld niet voor de nodige grootschalige renovaties. De National Association of Water Companies maakte bekend dat er jaarlijks wel 240.000 leidingbreuken worden geregistreerd. Per dag gaat er daardoor wel 7 miljard gallon, dat wil zeggen 26.497.882.488 liter, drinkwater verloren. Dat is genoeg om heel uitgedroogd en bedreigd Californië van water te voorzien.

Om de waterleidinginfrastructuur op peil te brengen is volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) een investering van $384 miljard nodig, schrijft Grist.

Brabeck's gelijk
In de populaire pers wordt Peter Brabeck-Lemathe van Nestlé dikwijls smalend aangehaald vanwege zijn uitspraken over de kostbaarheid van water. Hij zou een inhalige gierigaard zijn die de winst op water uit zijn minerale flessenwater ongegeneerd in de zak van zijn bedrijf wil laten vloeien.
Afgelopen week maakte een Duitse wetenschapper de wereld ongezouten duidelijk dat leidingwater voedselveiliger is.
Nieuws als dit geeft Brabeck een beetje meer gelijk dan hij doorgaans krijgt: water is kostbaar en moet op de juiste manier beprijsd worden. Ook dat uit het waterleidingnet. Dan gaat iedereen de waarde van water beter begrijpen.
Dit artikel afdrukken