Geen geld
Dat waterleidingnetwerk blijkt in grote delen van de VS sterk verouderd te zijn, schrijft Grist. De vaak al 100-jarige infrastructuur kan de steeds groeiende vraag niet aan terwijl de waterbedrijven hebben het geld niet voor de nodige grootschalige renovaties. De National Association of Water Companies maakte bekend dat er jaarlijks wel 240.000 leidingbreuken worden geregistreerd. Per dag gaat er daardoor wel 7 miljard gallon, dat wil zeggen 26.497.882.488 liter, drinkwater verloren. Dat is genoeg om heel uitgedroogd en bedreigd Californië van water te voorzien.
Om de waterleidinginfrastructuur op peil te brengen is volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) een investering van $384 miljard nodig, schrijft Grist.
Brabeck's gelijk
In de populaire pers wordt Peter Brabeck-Lemathe van Nestlé dikwijls smalend aangehaald vanwege zijn uitspraken over de kostbaarheid van water. Hij zou een inhalige gierigaard zijn die de winst op water uit zijn minerale flessenwater ongegeneerd in de zak van zijn bedrijf wil laten vloeien.
Afgelopen week maakte een Duitse wetenschapper de wereld ongezouten duidelijk dat leidingwater voedselveiliger is.
Nieuws als dit geeft Brabeck een beetje meer gelijk dan hij doorgaans krijgt: water is kostbaar en moet op de juiste manier beprijsd worden. Ook dat uit het waterleidingnet. Dan gaat iedereen de waarde van water beter begrijpen.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over water is zoveel te vertellen, het verdient een eigen website. En ik weet er alleen maar van uit gesprekken met waterlui.
+Grondwater is vaak, maar niet altijd, geschikt drinkwater. Veel grondwater kan eenvoudig tot goed drinkwater gemaakt worden, zonder griezelige toevoegingen.
+Grondwater onder Nederland wordt permanent aangevuld met ondermeer water van voor Christus, oude regen uit Duitsland en Belgie. Geen reden tot zorg, tot moderne vuiligheid de waterlagen bereikt en tot er zoveel van dat oude schone water wordt opgepompt, voor irrigatie en industrie vooral, dat de aanvoer het niet meer kan winnen van zout water. Zout en zoet water voeren onder Nederland strijd. Valt de zoete druk weg dan kun je in Arnhem een zoutwaterzwembad vullen met grondwater maar moet je regen drinken.
+In de zomer verdampt ook in Nederland al het regenwater. Pas als de zon niet meer hoog staat zakt regenwater naar lagere lagen.
Rij met de TGV naar Bordeaux of tot net over de Spaanse grens en kijk opzij. Het lijkt of alle Franse akkerbouwers irrigeren. Maar op een manier die doet vermoeden dat ze nooit van verdamping hoorden. Over akkers rijden voertuigen met enorme zijarmen die water sproeien. In de verzengende zon. Grondwater? Of oppervlaktewater? In elk geval verdampt zoveel van het sproeiwater voor het plantjes bereikt, dat ontwikkelingshulp hier effectief kan zijn.
+Franse, Italiaanse, Spaanse en nog een paar Europese burgers zijn beter af met DRINKwater in flessen, maar dan wel flessen van glas.
de kop zou veranderd moeten worden in: Lekkende waterleidingen even grote schadepost als gebrek aan regens
Ik lees net in "60 Millions de Consommateurs" van april 2014, dat in Frankrijk slechts 63% van het leidingwater de eindbestemming bereikt. Voorlopig is 2 miljard euro per jaar nodig om daar iets aan te doen.
dat is wel zo jan harm, mais (C4) heeft (Californie) zeg 300 lt nodig voor een kilo korrel (90%ds) en tomaat(C3) zeg 400 per kilo ds, of 40 per kilo vrucht, dus voor mais dan 7,5x zoveel water/kg als voor tomaat, als nu die mais maar de helft /kg opbrengt als tomaat, levert een eenheid water 15x zoveel op als je er tomaten van kweekt. logisch dat je dan bij bepaalde prijsstijging van irrigatiewater de maisteelt eraan geeft, en de tomatenteler die prijsstijging nauwelijks ervaart in zijn totale kostenplaatje.
Er zit wel wat verschil in waterefficiëntie van planten. C3 planten zoals gras hebben meer water nodig per kg ds productie als C4 planten (mais). 20 % van onze landbouwproductie komt van C4 planten.