De inwoners van Leende deden in 2017 koolhydraten in de ban en gingen over op Griekse yoghurt, courgettespaghetti en volle roomboter. Na 5 jaar 'diëten' gaat het goed met de Leendenaren, schrijft Het Financieele Dagblad.

Het project genaamd 'Gezond Dorp' was een initiatief van plaatselijke artsen Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk. Een aantal van 25 dorpelingen moest laten zien dat het low carb high fat-dieet (LCHF) beter werkt dan de Schijf van Vijf. Door het laaiende enthousiasme in het dorp startten uiteindelijk 240 mensen met de pilot.

Het LCHF-dieet bestaat uit zo weinig mogelijk koolhydraten, suikers en bewerkt voedsel, en veel groenten, fruit, vlees en volle zuivelproducten. Verschillende experts, waaronder het Voedingscentrum, bekritiseerden het nieuwe voedingsadvies in die tijd. Inmiddels staan de lokale artsen en ondernemers welwillender tegenover het initiatief.

Door het bewezen leefstijlsucces accepteerden cardiologen 'real food low carb' als voedingsadvies en paste het ziekenhuis het assortiment aan. Bakkers, cafetaria en supermarkten verkopen volop koolhydraatarm brood, hamburgers zonder broodjes en vetrijke Griekse yoghurt.

De pilot liet vooral de deelnemers met overgewicht afvallen. Gezamenlijk verloor het dorp 410 kilo, 2 diabetici konden stoppen met insuline en het gebruik van cholesterolverlagers werd gehalveerd.

Van alle deelnemers blijkt 5 jaar later 80% de nieuwe leefstijl vol te houden, al blijven vlaai en worstenbroodjes op feestjes moeilijk te weerstaan voor de bourgondische Brabanders. De afhakers in Leende zijn vooral te vinden onder mensen met mentale problemen. Die moet je apart aanpakken, weet huisarts Van den Hurk.
Reageer
  • Deel
Druk af