Super-hete chilipepers hebben een andere structuur dan gewone chilipepers. Dat zegt Paul Bosland, hoogleraar en directeur van het Chile Pepper Institute. Onderzoekers van het instituut wilden weten waarom super-hete pepers zo heet zijn. Deze extreem hete pepers scoren boven de 1 miljoen op de schaal van Scoville, die de pittigheid van een stof of gerecht aangeeft. Een gemiddelde Nederlander vindt een gerecht pittig bij waarden rond de 500-1000.

De hitte van een chilipeper komt van het stofje capsaïcine, dat zich in blaasjes bevindt. In de meeste chilipepers zitten deze blaasjes bij de zaadlijsten van de peper. De wetenschappers maakte de capsaïcine-blaasjes fluorescerend om hun locatie zichtbaar te maken. Bij super-hete pepers bleken de blaasjes niet alleen bij de zaden, maar op de gehele binnenkant van de vrucht te zitten. Hierdoor heeft de peper een groter oppervlakte om capsaïcine in op te slaan.

Met deze informatie kunnen telers nieuwe variaties selecteren, die in potentie dubbel zo heet zijn als de heetste peper die nu bestaat, zegt Bosland. Hij verwacht pepers met Scovillewaardes van 3 of 4 miljoen. Dit is met name nuttig voor bedrijven die de capsaïcine extraheren voor het gebruik in medicijnen, schrijft Science Daily.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af