Melk 'blust' de sensatie van hete chilipepers het best. Dat ontdekten onderzoekers van het Chile Pepper Institute van de New Mexico State University. De stof capsaïcine in chilipepers hecht aan receptoren op de tong die het hete gevoel veroorzaken. Melk bevat een proteïne die de capsaïcine op die receptoren verdringt door zich er aan te hechten. Ook andere zuivelproducten hebben deze werking. Ook koolhydraten, zoals brood en suiker, blokkeren de receptoren, maar niet zo effectief als zuivel. Alcohol en water werken niet. Zij spoelen de capsaïcine rond in de mond zonder de receptoren te blokkeren.
Newswise - Researchers Say Milk Works Best to Extinguish the Heat From Chile Peppers
Lees ook
-
4
+Gingen oosterse cowboys ineens melk drinken 5.300 jaar geleden? 21 sep 2021
-
4
+IJs met probiotica voor gezonde hersenen 11 mrt 2021
-
12
+FrieslandCampina wil dankzij ‘nieuw verbond’ duurzaamste zuivelbedrijf ter wereld worden 23 jul 2020
-
0
+Vandaag piest Manneken Pis de hele dag melk 1 jun 2018
- 6 Duurzame erwtenmelk kan amandelmelk vervangen 2 mei 2016
-
9
+Kaas mogelijk missing link in ‘French Paradox’ 15 apr 2015
- 8 Dijksma: ‘verplichte weidegang niet haalbaar’ 10 nov 2014
- 17 Martijn Katan: het Voedingscentrum biedt oud nieuws maar heeft gelijk 8 nov 2014
- 62 Plantaardig eten neemt de ‘status’ van vlees eten over 30 jun 2014
- 0 Culinair ontdekt: Room 21 jan 2014
Goed om te weten (vooral voor de Britten die sinds deze week de 'heetste chilipeper' ter wereld gewoon bij hun supermarkt kunnen kopen): Tesco verkoopt "The Carolina Reaper", met zijn score van 1,5 miljoen op de schaal van Scoville sinds 2013 wereldrecordhouder. De super adviseert zijn klanten de peper niet zonder handschoenen te hanteren en hem niet op te eten maar bij het einde van de kooktijd uit het gerecht te verwijderen. De peper is zo'n 400 keer pittiger dan een gewone jalapeño maar heeft, voor de kenners die door het 'heet' heen kunnen proeven, ook een "heerlijk fruitige smaak".