0
Fotocredits: 'Moutful of pain', Lauri Rantala, via Flickr CC BY 2.0 DEED

Flash Dagelijkse KostPittig leidt tot minder eten en meer drinken

Als je mond in vuur en vlam staat door pittig eten, eet je dan ook anders? Het antwoord dat je zou verwachten luidt 'ja'. Dat ontdekten inderdaad onderzoekers door maaltijden in verschillende gradaties van pittig voor te zetten aan deelnemers.

Volgens hoofdonderzoeker Cong Lyu weten we nog helemaal niet zoveel over het effect van pittig voedsel op ons eetgedrag.

De deelnemers kregen tomatensoep, curryrijst en hamburgers voorgeschoteld in een oplopende mate van pit. Op Resource legt Lyu uit wat de resultaten zijn. Als de tomatensoep pittiger werd, dronken de deelnemers in totaal 2 keer zoveel water. De tijd tussen de slokken soep werd steeds groter. Bij de rijst en de hamburgers zagen de onderzoekers dit effect ook. Daarnaast maakten de deelnemers bij deze gerechten minder kauwbewegingen per hap naarmate de pittigheid toenam. Ook hielden ze het eten minder lang in de mond. “Waarschijnlijk probeerden ze op die manier het ongemak van het branderige mondgevoel te verminderen”, aldus Lyu.

Mogelijk zouden mensen minder gaan eten als de voeding pittig is. Dat zou een potentiële toepassing van het onderzoek zijn. Wel moet daar nog meer onderzoek naar gedaan worden. Volgens Lyu zou pittig eten ook een manier kunnen zijn om mensen meer te laten drinken tijdens de maaltijd.

Meer chili leidt tot minder kauwen - Resource online, 3 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.