Emotie-eten speelt een grote rol in de obesitasepidemie in Australië. Onderzoek van Cambridge Health Plan laat zien dat 83% van de mensen met overgewicht of obesitas eet onder invloed van emoties. Met name stress en depressie hebben een grote invloed op het eetgedrag.

In Australië heeft 71% van de mannen overgewicht of obesitas en is van de vrouwen 53% te zwaar. Al jaren probeert de overheid mensen te stimuleren op gezond gewicht te komen door de boodschap ‘eet minder, beweeg meer.’ Volgens psycholoog Ali Dale is dit technisch gezien juist, maar te simplistisch. “De boodschap is niet effectief; er speelt veel meer mee dan alleen minder eten en meer bewegen. Als het zo eenvoudig was, zouden we niet voor de uitdagingen staan die nu spelen. Er moet meer besef komen dat onze relatie met voeding complexer is.”

Volgens Dale komen mensen door het emotie-eten in de vicieuze cirkel van obesitas terecht. “Als je te zwaar bent, scheidt je lichaam hormonen af waardoor je meer zin krijgt in vet en suikerrijk voedsel. Als je dat eet, neem je nog meer toe in gewicht. Door de gevolgen hiervan kan je je slechter gaan voelen waardoor je weer meer gaat eten.” Het onderkennen van emotie-eten is volgens Dale de eerste stap naar het ontwikkelen van strategieën om hiermee om te gaan.
ABC - Emotional eating 'fuelling obesity epidemic'
Reageer
  • Deel
Druk af