In 2008 stelde Los Angeles een verordening in voor fastfoodrestaurants. In met name de armere buurten van LA werden de mogelijkheden om nieuwe restaurants te openen beperkt. Met de verordening hoopte Los Angeles obesitas terug te dwingen in buurten met veel lage inkomens.

Obesitas en fastfoodconsumptie juist gestegen
Onderzoek door de non-profit onderzoeksinstelling RAND Corporation komt tot de conclusie dat het aantal mensen met overgewicht of obesitas sinds 2008 in de buurten waar de ban gold juist sterker is toegenomen dan in andere gedeeltes van LA. De consumptie van fastfood is in heel LA gestegen. Het onderzoek is gepubliceerd in Social Science & Medicine.

'De eerste gezondheidsmaatregel tegen obesitas'
Volgens de onderzoekers heeft de ban - indertijd begroet als 'de eerste gezondheidsmaatregel tegen obesitas' - eigenlijk alleen symbolische waarde.
Alleen het openen of uitbreiden van restaurants waar je alleen staand kan eten is verboden volgens de verordening
Roland Sturm, hoofdauteur zegt in Medical News Today: "De tegenvallende resultaten zouden geen verrassing moeten zijn. De meeste verkooppunten in de betreffende buurten zijn kleine winkels of restaurants met weinig zitplekken. Die vallen niet onder het beleid.” Alleen het openen of uitbreiden van restaurants waar je alleen staand kunt eten, is verboden volgens de verordening.

Wel minder frisdrankconsumptie
Het enige positieve effect sinds de invoering van de verordening is een vermindering van de frisdrankconsumptie. Deze trend namen de onderzoekers in heel LA waar en niet alleen in de gebieden die onder de ban vielen. Gedurende de hele periode kwam er ongeveer 10% nieuwe eetgelegenheden bij, maar van enige invloed van de verordening was geen sprake. In de arme buurten vestigden zich vooral het soort eettentjes dat toch al niet onder de regel viel. Op deze naïeve manier uitgevoerd - geen staande fastfood meer - blijkt een ban op fastfood zinloos.

Fotocredits: Franklin Heijnen
Dit artikel afdrukken