Uit de jaarlijkse monitoring op zout door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het zoutgehalte in sauzen en overige conserven gemiddeld met ruim 15% is gestegen ten opzichte van 2011. Ook aan producten als kippenragout, tomatenpuree, tonijn in water en rode kool met appeltjes is flink meer zout toegevoegd.

De zouttoename in deze productgroepen gaat tegen de algemene trend in; gemiddeld is over de hele linie het zoutgehalte in Nederlandse producten in 2015 met 6,8% gedaald ten opzichte van 2011.

De NVWA monitort sinds 2009 jaarlijks 10 productgroepen op het gehalte aan keukenzout. In levensmiddelen als brood (-15,3%), conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten; -31%), kaas (Goudse 48+; -22,7%), chips, kant-en-klaarmaaltijden en vleeswaren is het zoutgehalte in de periode 2011-2015 aanzienlijk gedaald. Bij de overige conserven en sauzen is het gemiddelde zoutgehalte juist gestegen.

In 2015 onderzocht de NVWA 1.072 unieke producten. Tussen vergelijkbare producten uit dezelfde productgroep bestaan sterke verschillen in de hoeveelheid zout, blijkt uit het onderzoek. Zo bevat de ene fles ketchup 1,1 gram zout per 100 gram en de ander meer dan het dubbele. Dezelfde verschillen komen voor bij bijvoorbeeld ketjap, curry, satésaus en mosterd. Het Voedingscentrum adviseert om die reden om producten in de schappen goed met elkaar te vergelijken.

De levensmiddelenindustrie is al jaren bezig het zoutgehalte in voedingsmiddelen geleidelijk omlaag te brengen. Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten. Volgens de Nierstichting eten Nederlanders gemiddeld 1 kilogram zout per jaar te veel. De maximaal aanbevolen hoeveelheid bedraagt 6 gram per dag.
Distrifood - Minder zout in food, maar meer in sauzen - Distrifood
Reageer
  • Deel
Druk af