Een momentje nemen om een foto van je eten te maken, verhoogt de waardering en smaakervaring van het eten. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten uit Philadelphia en San Diego. Mensen die een foto van hun maaltijd maakten, dachten zelfs achteraf dat de maaltijd gezonder was dan mensen die meteen gingen eten.

De verklaring ligt niet in de foto zelf, maar in de tijd die nodig is om de foto te maken. Door mensen tot 10 te laten tellen voor het eten, werd namelijk hetzelfde effect bereikt als met het maken van een foto.

Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Universiteit van Wageningen, beaamt dit. "[Diverse experimenten] laten allemaal een soortgelijk effect zien: eten smaakt beter als je er bewust mee bezig bent en als je de voldoening op een actieve manier uitstelt", zegt De Graaf in de Volkskrant. Wat je doet, maakt daarbij niet uit, zelfs het bewonderen van de mooi gedekte tafel sorteert al effect.

Het effect was overigens alleen te zien bij ongezond eten. Een gezonde fruitsalade smaakte niet lekkerder na het maken van een foto. Kregen de proefpersonen in plaats daarvan gekarameliseerde appels voorgezet, dan vergrootte een foto opeens wel het 'eetgeluk'. "Mensen hebben blijkbaar nog steeds het idee dat ongezond lekker is en gezond niet. En bij voedsel dat je niet lekker vindt, werkt aandacht of uitgestelde voldoening niet. Onderzoek van ons laat zien dat die associatie wel aan het veranderen is: Wageningse studenten waarderen gezond voedsel wel degelijk", aldus De Graaf.
de Volkskrant - Smaakt voedsel beter als je er een foto van maakt? | Wetenschap | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af