De Britse National Health Service (NHS) gaat een suikertaks invoeren. Dat kondigde topman Simon Stevens aan. Uiterlijk in 2020 zullen alle suikerhoudende producten in de cafetaria's en automaten in openbare ziekenhuizen en gezondheidscentra met een toeslag verkocht worden. De maatregel is bedoeld om personeel, patiënten en bezoek te ontmoedigen de suikerrijke producten te kopen.

De NHS is de eerste publieke organisatie die een suikertaks invoert. Volgens Stevens is de maatregel onvermijdelijk in de strijd tegen de 'nationale suikerverslaving' van de Britten. Stevens roept ook de regering op stringente maatregelen te nemen om de suikerconsumptie van de Britten terug te dringen, en daarmee het obesitasprobleem aan te pakken dat de NHS boven het hoofd dreigt te groeien. Sinds kort is een ongezond voedingspatroon de belangrijkste oorzaak van de 40% met leefstijl samenhangende en vermijdbare ziektegevallen die de NHS behandelt. Stevens: "Roken doodt nog altijd meer dan 80.000 mensen per jaar. Maar het blijkt dat onze voeding roken als koploper heeft ingehaald".

De NHS verwacht jaarlijks zo'n €26 tot €53 miljoen euro binnen te halen met de suikertaks. De opbrengst zal gebruikt worden om de gezondheid van de 1,3 miljoen medewerkers te verbeteren. In de strijd tegen suiker voerde Jamie Oliver in juni alvast een suikertaks door in zijn eigen restaurants. De Britse regering heeft zich tot op heden tegen een suikertaks uitgesproken. Een dezer dagen wordt het beleidsvoorstel van de regering tegen kinderobesitas verwacht.
The Guardian - NHS chief to introduce sugar tax in hospitals to tackle UK obesity crisis
Reageer
  • Deel
Druk af