De EU kwam maandag nog niet tot een besluit over de verlenging van de toelating van het omstreden gewasbeschermingsmiddel glyfosaat. De Europese Commissie liet maandag weten dat de bijeenkomst dinsdag door zou lopen en dat de beslissing waarschijnlijk uitgesteld wordt. Dat kan niet te lang op zich laten wachten, omdat in juni de huidige toelating afloopt en er geen 'juridisch vacuüm' moet ontstaan.

Vorig jaar beoordeelde het IARC glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend. Europese autoriteiten als de EFSA en het Bundesamt für Risikobewertung, en ook het Nederlandse College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb), staan op het standpunt dat glyfosaat veilig is.

Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, Zweden en Frankrijk, is tegen verlenging van het gebruiksrecht zolang er geen duidelijkheid is over de effecten van het middel. Staatssecretaris van Dam had de Tweede Kamer toegezegd dat hij in Brussel uitstel zou bepleiten, nadat de Kamer een motie aannam tegen verlenging van de toelating.

Verschillende milieu- en consumentenorganisaties, waaronder Slow Food, mobiliseren de emoties van Europeanen tegen de verlenging om de politieke besluitvorming te bemoeilijken.
Reuters - EU to defer decision on safety of weed-killer ingredient: sources
Reageer
  • Deel
Druk af