HZPC, Nederlands grootste producent in pootaardappelen, investeert in de ontwikkeling van zaaiaardappelen. Aardappel-zaaigoed kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor de aardappelteelt in ontwikkelingslanden, in eerste instantie in Afrika. Zaaigoed is gemakkelijker te transporteren, er is minder van nodig (voor een hectare 30 gram zaad, tegen 2.500 kilo pootaardappelen) en zaad is minder ziektegevoelig dan pootgoed. HZPC ontwikkelt de zaaiaardappelen met de nieuwe veredelingstechnieken cisgenese en Crispr-Cas. Dat schrijft het FD.
Het Financieele Dagblad - Aardappelsector staat voor een revolutie: één zakje zaad voor een hele akker
Lees ook
- 0 Crispr-Cas mag van het Europees Parlement 7 feb 2024
- Europa kijkt opnieuw naar gentechniek, biosector ongerust 28 jun 2023
-
46
+Neem even bedenktijd over CRISPR-Cas 5 feb 2023
-
6
+‘Als je een beetje nadenkt kun je niet tegen Crispr-cas zijn’ 20 mei 2019
-
11
+Europees Hof van Justitie vindt nieuwe veredelingstechnieken wél genetische modificatie 25 jul 2018
-
25
+‘Geen boer is blij als hij de spuit pakt’ 28 mrt 2018
-
2
+Omstreden gentechniek biedt medische diagnostiek grote kansen 3 mei 2017
- 1 Ondanks mogelijk vertrek veredelaar blijft Crispr Cas gentech 17 apr 2017
-
132
+GMO niet natuurlijk? Vergeet het maar 19 jan 2016
- 0 Nieuw aardappelras kost 1,5 miljoen en 10 jaar 30 jan 2014
#2 , de motivatie om de veredeling eventueel naar de VS te verplaatsen is toch gewoon dat HZPC graag Crispr-Cas wil gebruiken bij haar veredeling? Dat is namelijk een mooie nieuwe techniek, waardoor het proces sneller gaat. Ook als er geen groeiende behoefte aan verbeterde pootaardappelrassen zou zijn, zou het niet slim zijn om die beschikbare techniek niet te gebruiken, lijkt me.
#2 , dat klopt. In een kader bij dit FD-artikel - dat expliciet over aardappelzaad gaat - legt Gerard Backx uit dat hij van de EU groen licht wil voor twee specifieke veredelingstechnieken (Cisgenese en Crispr/Cas). Backx: "Bij bacteriën en geneesmiddelen mogen deze technieken wel worden gebruikt, bij planten niet. Dat begrijp ik niet. Er komen geen vreemde genen in een plant. Dus dan is er volgens mij geen sprake van GMO".
Het FD vervolgt: "Mochten de technieken in Europa als GMO worden aangemerkt, dan zal HZPC in de VS verder gaan met dit onderzoek. [..] In de VS zijn de technieken wel toegestaan."
HZPC past Crispr-Cas niet toe. HZPC is bij monde van directeur Gerard Backx in NL en de EU op zoek naar politieke steun voor natuurlijke modificatie met behulp van Crispr-Castechnologie. Als die uitblijft, overweegt HZPC de veredeling te verplaatsen naar de VS, waar die technieken wel zijn toegestaan. Motivatie is dat de veredelingssnelheid alleen zo gelijke pas kan houden met de groeiende behoefte aan verbeterde pootaardappelrassen.
Op zich helemaal niet nieuw, al zo'n 20 jaar terug hebben het CIP (Internationaal Aardappel Instituut in Lima, een van de CGIAR instituten) en een aantal kleine bedrijven, hoofdzakelijk in de VS, daar al veel werk aan gedaan. Het is toen nooit aangeslagen, behalve in China geloof ik. Daar waren een aantal practische redenen voor, onder meer dat het zaad priegelig klein is en je dus zaailingen moet produceren en overplanten. Een heidens karwei wat veel van de voordelen van het omzeilen van poters weer teniet doet.
Verder is de aardappelindustrie heel gestandaardiseerd, rassen zijn heel uniform in vorm, kleur en chemische samenstelling van de knollen. Dat is belangrijk voor de consument, maar nog veel belangrijker voor de verwerkende industrie. Omdat bij het produceren van TPS (True Potato Seed, de Engelse term die nodig is, omdat in die taal poters ook "potato seed" heten) bestuiving en bevruchting te pas komt, zijn TPS rassen nogal heterogeen.
Zet 'm op Gerard Backx en je staf, laat eens zien wat de echte practische professionals ervan kunnen maken!