In een artikel in KAS Techniek geeft hij de hoop en schrijft hij: "De komkommertelers zouden er veel beter aan doen gezamenlijk af te spreken op een dag alle ruiten bij de Jumbo in te gooien en tegelijkertijd het echte verhaal aan de consument te vertellen. Je kunt wel schrijven over een of ander nieuw ras, maar ondertussen worden we kapotgemaakt door de supers. The Greenery zit in een vrije val, maar het handelsbedrijf koopt gewoon komkommers in Spanje en verkoopt die in Nederland. Dat is voor ons moeilijk te begrijpen.”
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pieternel. moet er dan misschien anders geteeld worden?
JP er ligt vast nog wel iets ergens op een plank bij een veredelaar, maar of dat ook rassen zijn die geschikt zijn voor huidige teeltwijzen is maar de vraag. Als je eigenschappen moet terugkruisen duurt het best lang.
@Pieternel, 10 tot 15 jaar wachten? Kan dat niet wat sneller?
Als we schoenen uit Italie goedkoper vinden dan halen we die daar.
Als we vliegtuigen uit de VS goedkoper vinden dan halen we die daar.
Als textiel goedkoper uit Turkije kan komen halen we die daar.
Als soja goedkoper uit brazilie komt dan halen we die daar.
Gas uit Rusland is goedkoper dan ons eigen gas.
Tomaten uit Marokko kunnen ook lekker goedkoop zijn.
Een arbeider uit Polen (of Roemenie) is goedkoper dan een Nederlander.
Tja, en ondertussen denken we dat we een diensten-economie kunnen blijven (not).
Maar ja, als mijn eigen (verkoop)organisatie voor het korte termijn gewin zou gaan en daarbij 'ons' product zou benadelen zou ik pislink worden. In een van de rijkste landen te wereld zullen we nooit de goedkoopste worden. Innovatie (continu!) is daarom de sleutel op langere termijn. En vooral ook accepteren dat commodities op termijn verdwijnen. We hebben geen textiel meer (behalve fashion), we hebben geen scheepswerven meer (behalve voor dure jachten).
#11 Joep, er is inderdaad geselecteerd op bittervrijheid. Dat was dertig jaar geleden een wens. Misschien inmiddels door de tijd ingehaald. Nu kijken we misschien anders aan tegen veredelingsprogramma's van destijds, maar het ontwikkelen van een goed ras duurt 10-15 jaar. Dus even geduld a.u.b..
#12 Geert, nee ik dacht niet aan The Greenery en wil die discussie ook liever niet oprakelen. Ook die gedachte is inmiddels twintig jaar oud en aan revisie toe. Ik dacht meer aan de excursies van de komkommercommissie naar Kreta en Spanje, waar ik in die tijd aan deel nam. Toen waren de vruchten uit die landen wezenlijk anders dan nu. Daar werden destijds die stugge, korte rassen geteeld die we hier niet echt waarderen. Bovendien waren de overschrijdingen op gebied van bestrijdingsmiddelen schering en inslag. De invloed van de retail, met haar hoge eisen op gebied van voedselveiligheid, is niet zonder uitwerking gebleven. Destijds kon je nog wel een douanebeambte paaien, maar de controles door de retail zelf hebben -naar mijn mening- wel bijgedragen aan een schonere teelt. Bovendien heeft het Spaanse gifschandaal de introductie van biologische gewasbescherming in Zuid-Europa een boost gegeven. Dus vanuit dat perspectief. En gewoon uit observaties in mijn eigen supermarkt.