10
Fotocredits: 'The Impossible Cheeseburger', uitsnede, Impossible Foods

FlashImpossible al goedkoper dan luxe rundvlees

Vleesvervangerproducent Impossible Foods verlaagt zijn prijzen met 15%. In de Verenigde Staten is een Impossible burger inmiddels goedkoper dan een mooi stuk biologisch grasgevoerd rundvlees. Volgens Impossible moeten vleesvervangers uiteindelijk net zo veel kosten als gehakt van gangbare koeien. Pas dan zullen consumenten, "all other things being equal", volmondig voor vleesvervangers kiezen. De Impossible burger is nu nog altijd 3 keer zo duur als een burger van gewoon rundergehakt. Er zitten dan ook nog meer prijsverlagingen aan te komen, belooft Impossible. En nog meer plantaardige vervangers, voor melk, biefstuk, kip, vis en eieren. Of al die producten ook dezelfde voedingswaarde hebben als hun echte tegenhangers? Nee, maar het zijn wel goede bronnen van eiwitten. Net als hun tegenhangers.

FoodNavigator USA - Impossible Foods slashes foodservice prices again, despite ?skyrocketing? demand: ?It?s the first cut of 2021 but it won?t be the last?, 7 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #10
  • 12 jan '21
  • 10:11

Het gaat in deze lijn niet over de voedingswaarde van vega(n). Daar is genoeg over te vinden, ook op FL. Net als over allerlei andere diëten/ voorschriften - die regelmatig (lijken te) conflicteren. In #8 komt Jos niet met meningen, maar met feiten en vragen. Onterecht van Gert om die zo af te doen in #9 - zonder antwoord (snap die duimen niet - het ligt eerder omgekeerd). Feit is dat het Mediterrane en Japanse dieet overtuigend wetenschappelijk een koppositie hebben aangetoond - met weinig vlees, waarvan een groot deel vis - en veel plantaardig eiwit (en méér gezonde vegetarische zaken, die tegelijk ook culinair ontwikkeld zijn).

Het gaat hier om prijs/ smaak van vlees vervangende producten. Ook daar kunnen we iets (veel) van leren van de Oost Mediterranée tot het Verre Oosten. Vele heerlijke zaken, streetfood ook, die niet duur hoeven te zijn. Een burger is maar saai.... symptoom van een vergane culinaire cultuur...

Gert van der Hoek
  • #9
  • 10 jan '21
  • 21:38

Tja, Jos, je vind helemaal niks zeg je, maar ondertussen schuif je wel degelijke bepaalde meningen naar voren. Dat schiet niet op. Ik stop er mee.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #8
  • 10 jan '21
  • 0:32

Gert, ik vind helemaal niks. Ik probeer alleen mijn gezond verstand te gebruiken. Hier vind je een grafiekje met de dagelijkse eiwit intake op de wereld. Je ziet ook het verschil in plant-based en animal-based. En als je graag vragen stelt, dan zal ik dat ook doen; hoe verklaar je dat Italie een lagere eiwitconsumptie heeft dan NL, en een veel hoger aandeel plantaardig eiwit, maar wel een aanzienlijk hogere levensverwachting heeft dan Nederland? Heb jij een beetje "degelijke informatiebronnen" om aan te tonen dat vegetariërs tekorten hebben aan essentiële aminozuren? Want dat suggereer je in #3.

We maken van voedsel inderdaad één grote verwarring Gert, maar als dat je helpt zijn de richtlijnen van de Gezondheidsraad uitstekend en leidend. Hier vind je wat de Gezondheidsraad vindt van vegetarisch eten, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt in vegetarisch en veganistisch eten. Er is ook nog zoiets als minder vlees eten, daar wordt nauwelijks over gerept. Om je een idee te geven, in 1955 was de consumptie van vlees per capita in NL de helft van wat die nu is. Of daar causaliteit met onze gezondheid bestaat? Ik zou het niet weten en ken ook geen enkel onderzoek dat dat aantoont. Ik denk ook dat het heel moeilijk aan te tonen is.

Wat ik steeds zekerder weet is dat we heel weinig zeker weten. We worden wel steeds ouder en zoals ik vaker hier gezegd heb; als voedsel zo 'n belangrijke rol speelt in die hogere levensverwachting, dan doen we het blijkbaar nog niet zo slecht. En voor het overige maakt iedereen zijn eigen individuele keuze, mijn mening is daarin onbelangrijk, als je er niets mee kunt is dat prima Gert. Maar ik ga niet elk voorbeeld dat ik hier noem uitgebreid onderbouwen, daar heb ik geen tijd voor. Als je fouten constateert in mijn beweringen sta ik open voor kritiek.

Gert van der Hoek
  • #7
  • 9 jan '21
  • 20:52

#6 Respect voor ieders mening Jos. Helaas kan ik helemaal niets met jouw beweringen, geen idee waar dat allemaal vandaan komt. Leuk hoor die voorbeelden, maar die zeggen mij zo weinig.
De voedselverwarring lijkt steeds groter te worden. Heb jij tips voor degelijke informatiebronnen?

PS: de Gezondheidsraad adviseert ca 0,8 gr/kg lichaamsgewicht dacht ik, vind je dat wat? Allerlei buitenlanden zitten ook op dat advies. Consensus zegt niet alles, maar wat is hier niet juist?
Compleet eiwit - alle aminozuren die je zelf niet kunt aanmaken - consumeren, lijkt logisch?

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #6
  • 9 jan '21
  • 13:05

De discussie over de kwaliteit van eiwit is tamelijk zinloos. We weten daar erg weinig van. We kunnen wel essentiële aminozuren tellen, maar het verband met hoeveelheden en gezondheid? Vast staat dat we veel te veel eiwit binnenkrijgen. Tweemaal de aanbevolen hoeveelheid of zoiets.

Een paar dingen weten we wel. Een dieet met een lagere gemiddelde vleesconsumptie lijkt tot een langer leven te leiden, dit op basis van Amerikaans onderzoek naar levensverwachting van bepaalde religieuze groepen die vanuit hun opvattingen minder of geen vlees eten. Of ze ook minder roken en minder alcohol drinken vertelt het verhaal natuurlijk niet. Dat is zelfs behoorlijk waarschijnlijk. Waar het mij om gaat is dat ze beslist niet korter leven.

We kunnen zo zachtjes aan wel aannemen dat je niet slechter wordt van minder of geen vlees eten. Als Lewis Hamilton heel hard rondjes kan rijden in een racewagen, en minister Bos zijn hersens op hoogspanning kan laten werken om de banken uit een crisis te redden, of als Beyoncé nog net zo hard staat te springen op het podium, lijkt het niet dat ze grote fysieke problemen ondervinden van het feit dat ze vegetarisch eten.

My best guess is dat het weinig uitmaakt of je wel of geen vlees eet. Let wel, vegetarisch. Veganistisch is weer iets anders en vergt meer zorgvuldigheid. Vrijwel alle signalen wijzen erop dat minder vlees eten zeker niet ongezonder is. Vervolgens aan elk individu de vrije keuze op basis van voor hem of haar moverende redenen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.