De pil tegen veroudering blijft mensen fascineren en het nieuwste hoofdstuk in dit verhaal gaat over taurine. Dat molecuul (dat overigens gewoon in onze dagelijkse voeding zit) vertraagt het verouderingsproces in wormen, muizen en apen. Grootschalige mensenstudies moeten nog aantonen of wij er ook wat aan hebben.
Wetenschappers die getraind zijn op het ontrafelen van het lichaam op moleculair niveau schrijven hun bevindingen over een stofje met voorbehoud op en de pers gaat ermee aan de haal
Als mensen verouderen verandert er van alles aan de concentraties van stofjes in ons lichaam. Een belangrijke vraag is of die veranderingen het gevolg of de oorzaak van veroudering zijn. Als ze de oorzaak zijn, dan zou het terugbrengen van de stofjes naar ‘jeugdige’ niveaus veroudering tegen kunnen gaan. Enter taurine.

Taurine?
Taurine is een semi-essentieel aminozuur en één van de meest voorkomende aminozuren in ons lichaam. Het zit in schelpdieren, vlees en vis. Het wordt toegevoegd aan energiedranken; denk aan Red Bull. We maken het ook zelf aan. Het was al bekend dat de hoeveelheid taurine in het bloed in verband staat met gezondheid. Een openstaande vraag was of de hoeveelheid taurine in het bloed ook veroudering beïnvloedt. Op die vraag geeft een nieuwe studie, gepubliceerd in Science, antwoord.

Wat doet taurine bij proefdieren?
De onderzoekers stelden vast dat in muizen, apen en mensen de hoeveelheid taurine in het lichaam tot wel 80% afneemt tijdens het ouder worden. Daar kwamen ze achter door bloedwaardes bij dieren en mensen van verschillende leeftijden te meten. De volgende stap was het geven van extra taurine aan muizen, apen, wormen en gisten om te kijken naar de effecten daarvan.

Muizen met extra taurine leven 10-12% langer dan controlemuizen en blijven langer gezond. Ook wormen leven langer en blijven langer gezond als ze extra taurine krijgen. Bij eencellige gisten bleek het wondermiddel niet te werken. Apen met extra taurine hebben een langere gezonde levensduur. Ook kregen apen met een dagelijkse dosis taurine onder andere sterkere spieren en botten. Dit bij elkaar maakt dat we een taurinetekort kunnen zien als een driver of ageing in muizen, apen en wormen.

Mensen en taurine
De onderzoekers bekeken voorts de bloedwaardes en andere gegevens van 12.000 mensen uit het Britse Norfolk. Ze constateerden dat een tekort aan taurine bij mensen samenhangt met ziektes zoals obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Een andere tak van het onderzoek keek naar beweging bij mensen. Die laat zien dat bewegen de hoeveelheid taurine in het bloed zou kunnen verhogen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het anti-verouderingseffect van sport.

Wat moeten we als mensen hier mee?
“Het zijn spannende resultaten, ze brengen veel data mooi bij elkaar”, zegt voedingswetenschapper Marjolein Visser, hoogleraar gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam in de NRC. “Maar ik wil eerst dezelfde resultaten uit een grote dubbelblinde studie bij mensen zien voordat ik denk dat er iets in zit voor mensen.” Iets wat de onderzoekers ook zelf benadrukken: een trial die levensduur en gezonde levensduur als uitkomstmaten heeft, kan pas echt uitsluitsel geven over het nut van taurinesuppletie voor mensen.

Het onderzoek is een schoolvoorbeeld van stofjesdenken. Maar zelfs onderzoekers die getraind zijn in het ontrafelen van de moleculaire effecten van stoffen op ons het lichaam schrijven hun bevindingen over zo'n stofje met voorbehouden op. De pers stoort zich daar niet aan en ging vandaag vol aan de haal met het taurine-nieuws. De Britse tabloid Daily Mail maakt het extreem bont en kopt: “Red Bull geeft WEL vleugels! Het geheim om 100 te worden is misschien een ingrediënt uit energiedranken - wetenschappers noemen taurine het ‘elixir of life’."

Volgens voedingsprofessor Jaap Seidell hebben we de energiedranken niet nodig: taurine zit gewoon in ons eten. Eet maar gewoon volgens de Schijf van Vijf eten en laat de energiedranken staan. Toch zal uit de verkoopcijfers van Red Bull straks vermoedelijk blijken dat de omzet van het merk begin zomer 2023 steeg.