0
Fotocredits: 'Zwangere vrouw', pixabay.com

Flash GezondheidZwanger door Ozempic

Afslankmiddelen kunnen vrouwen een verrassende bijwerking bezorgen: zwangerschap.

Vrouwen raken ondanks vruchtbaarheidsproblemen of het gebruik van anticonceptie zwanger van zogenoemde Ozempic baby’s.

Sommige afslankmiddelen verminderen de effectiviteit van anticonceptie. Middelen met tirzepatide zoals Mounjaro en Zepbound vertragen de doorgang van eten door de maag. Dit betekent ook dat de maag langer nodig heeft om anticonceptiemiddelen te verwerken die oraal zijn ingenomen, waardoor de kans op een zwangerschap toeneemt.

De onverwachte zwangerschappen lijken vooral een gevolg te zijn van het gewichtsverlies, niet van de middelen zelf. Vrouwen met obesitas kampen al snel met vruchtbaarheidsproblemen. De grote hoeveelheid vetcellen zorgt voor een teveel aan oestrogeen en testosteron en verstoort de hormonale balans. Afvallen met maar ook zonder medicijnen kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en zo de kans op een zwangerschap vergroten, met name bij vrouwen met de hormonale afwijking PCOS (Polycysteus Ovarium-Syndroom).

Opgepast! Gebruik Ozempic niet om zwanger te worden. Artsen waarschuwen voor het gebruik van afslankmiddelen bij vrouwen met een kinderwens. Onderzoek bij dieren toont aan dat het gebruik van de medicijnen tijdens de zwangerschap kan leiden tot miskramen en geboorteafwijkingen. Vooalsnog is onduidelijk wat de effecten van deze medicijnen zijn op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Nieuwsblad - Opgepast voor de Ozempic-baby: vrouwen getuigen over hoe ze vermagerden én onbedoeld zwanger werden, 26 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.