1
Fotocredits: Swift vos, Sander van der Wel, Wikimedia.

FlashVossen krijgen vogelgriep

De vogelgriep is inmiddels wereldwijd verspreid. Niet alleen onder vogels, maar ook onder dieren die af en toe een vogel verschalken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit zowel de VS als de EU. Het risico dat zich een voor mensen besmettelijke variant ontwikkelt, neemt daarmee toe.

Onder de besmette zoogdieren zijn tientallen vossen, stinkdieren en zeehonden aan de Amerikaanse noordoostkust. In Nederland raakten het afgelopen anderhalf jaar een bunzing, das, vossen en een otter door het virus besmet.

Die ontwikkeling is nieuw volgens Thijs Kuiken, viroloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar ook Marion Koopmans aan verbonden is. “Bij de uitbraak in 2005 en 2006 zagen we wel hoe in de hele wereld huiskatten besmet werden. Vooral in het Midden-Oosten en Indonesië, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland”, zegt Kuiken. De katten werden besmet op bedrijven waar pluimvee of andere vogels werden gehouden. De tamme vogels kregen het virus van de wilde en gaven het door aan carnivore huisdieren.

De wilde dieren van nu krijgen het van de wilde vogels die op verschillende continenten en vermoedelijk op grote schaal het virus verspreiden. En daarmee zijn zowel de wilde vogels als de wilde roofdieren een nieuw en reëel viraal risico voor mensen geworden.

Trouw - Ook stinkdieren, vossen en zeehonden krijgen nu vaak vogelgriep, en dat is niet zonder gevaar, 3 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 4 jan '23
  • 19:07

"Ik voelde in mijn zak, en dacht aan wat ik ooit las in een boek over virussen: „Het is alsof een verzameling Lego-blokjes in elkaar klikt, tot leven komt en je aanvalt.” Aaargh-klik."
Over de vogelgriep, van Gemma Venhuizen, biologie redacteur NRC.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.