15
Fotocredits: 'Aardgas', pixnio

FlashZelfs elektrisch koken blijkt bron van fijnstof

Ieder jaar krijgen naar schatting 70.000 Nederlandse kinderen (tijdelijk) last van astmasymptomen. Dat komt doordat in Nederland nog altijd 65% van de huishoudens op gas kookt en bij koken op gas in huis schadelijke stoffen vrijkomen zoals stikstofdioxide, koolmonoxide en ultrafijnstof. In heel Europa zou 12% van het aantal kinderen met astmasymptomen voorkomen kunnen worden door niet op gas te koken, rapporteerden gezondheidsorgaan European Public Health Alliance (EPHA) en de koepel voor schone energiesystemen Collaborative Labeling and Appliance Standards Program (CLASP). De energiecrisis vergroot de gezondheidsrisico's nog eens, doordat mensen om energie te besparen hun ramen dicht houden en kieren dichtstoppen.

En masse overstappen op inductie dan maar? Jammer genoeg helpt dat ook niet. Een elektrische kookplaat stoot weliswaar geen stikstofdioxide uit, maar bij het bakken en braden komt nog altijd angstaanjagend veel fijnstof vrij. En ook het schone waterstof biedt qua gezondheidsrisico's geen soelaas. Bij koken op waterstofgas komen vuile deeltjes vrij. Om precies te weten hoe hoog de stikstofdioxidebelasting binnenshuis uitvalt, gaat TNO deelnemen aan een internationale praktijkmeting.

Trouw - Koken op gas leidt tot ongezonde lucht in huis, een ?blinde vlek? volgens onderzoekers, 10 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #15
  • 11 jan '23
  • 19:49

Met een 2 keer 90 graden geknikt uitloop buisje waar een (Tomado)plastic slangetje aanhing tegen het spetteren.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #14
  • 11 jan '23
  • 19:30

PS Het was nog erger.

Ons land werd in de jaren 50 massaal toegerust met betaalbare keuken geisers zonder rookgasafvoer. Tot in de jaren tachtig waren ze volop in gebruik en werden langzaamaan vervangen door badgeisers met grotere capaciteit. Met rookafvoer dat toen verplicht werd.

Astrid Spijkers
  • #13
  • 10 jan '23
  • 20:20

#11 Harry: Dat is nu precies de vraag die later vanmiddag bij mij opkwam. Hoelang wordt er al astma bij kinderen geconstateerd, is dat de laatste 20-30 jaar erger geworden of juist niet?
Want in vroeger tijden, begon het allemaal met houtvuurtjes, later kolen, een schoorsteen die niet goed trok en alle rook in huis kwam. Zelfs in de jaren 60 waren er nog mensen met kolenkachels waar men met het hele gezin gezellig omheen zat in de winter, kastanjes poffen, petreoleumstellen waar mijn oma nog boterkoek op bakte, enz enz enz. Wat een gehoest, geproest, gepuf en gehijg moet dat geweest zijn bij al die kinderen......een wonder dat de mens nog niet uitgestorven is.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #12
  • 10 jan '23
  • 19:29

#9 #10 Koken wordt weer plezierig met een inductie kookveld met ingebouwde downdraft afzuiging in één compact systeem. Is dat ook weer opgelost. En nooit je kop meer stoten. IDEAAL!

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #11
  • 10 jan '23
  • 19:21

@10 Arend: Hoe moeten Fred Flintsteen en Barnie Rubbelpuin het wel niet gehad hebben met hun open houtvuur voor barbecueën en later in een pot iets koken, liefst nog achter in een grot. Een wonder dat de mens dat allemaal zo overleefd heeft. Of is ons immuunsysteem zo goed geworden in die hele evolutie ? Zijn we weer aan het vallen over een heel klein beetje heel dun splitsteen in enigszins troebel water ?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.