Koken veroorzaakt fijnstofpieken in huis.

Amerikaanse onderzoekers deden de eerste volledige studie naar de luchtvervuiling die in een woonhuis optreedt als gevolg van dagelijkse activiteiten, zoals koken en schoonmaken.

Ze deden hun onderzoek in een speciaal gebouwd onderzoekshuis. Daarin maakten ze onder meer een thanksgiving diner met kalkoen klaar. Ze schrokken van de hoeveelheid fijnstof die in huis bleek te hangen tijdens het bereiden van het maal.

Milieuwetenschapper Marina Vance van de universiteit van Colorado zei tijdens een congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) dat de gemeten hoeveelheid fijnstof die het bereiden van de maaltijd veroorzaakt, te vergelijken is met wandelen door een erg vervuilde stad. Het koken van vlees, aardappels en groente leverde een gemeten fijnstofconcentratie op die 13 keer hoger lag dan die in de straten van Londen.

Hoewel de fijnstofpieken tijdens het koken maar kort duren, maken wetenschappers zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van de bevolking.
Independent - Your roast dinner may have produced more air pollution than a London street
Reageer
  • Deel
Druk af