Koken veroorzaakt fijnstofpieken in huis.
Amerikaanse onderzoekers deden de eerste volledige studie naar de luchtvervuiling die in een woonhuis optreedt als gevolg van dagelijkse activiteiten, zoals koken en schoonmaken.
Ze deden hun onderzoek in een speciaal gebouwd onderzoekshuis. Daarin maakten ze onder meer een thanksgiving diner met kalkoen klaar. Ze schrokken van de hoeveelheid fijnstof die in huis bleek te hangen tijdens het bereiden van het maal.
Milieuwetenschapper Marina Vance van de universiteit van Colorado zei tijdens een congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) dat de gemeten hoeveelheid fijnstof die het bereiden van de maaltijd veroorzaakt, te vergelijken is met wandelen door een erg vervuilde stad. Het koken van vlees, aardappels en groente leverde een gemeten fijnstofconcentratie op die 13 keer hoger lag dan die in de straten van Londen.
Hoewel de fijnstofpieken tijdens het koken maar kort duren, maken wetenschappers zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van de bevolking.
Amerikaanse onderzoekers deden de eerste volledige studie naar de luchtvervuiling die in een woonhuis optreedt als gevolg van dagelijkse activiteiten, zoals koken en schoonmaken.
Ze deden hun onderzoek in een speciaal gebouwd onderzoekshuis. Daarin maakten ze onder meer een thanksgiving diner met kalkoen klaar. Ze schrokken van de hoeveelheid fijnstof die in huis bleek te hangen tijdens het bereiden van het maal.
Milieuwetenschapper Marina Vance van de universiteit van Colorado zei tijdens een congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) dat de gemeten hoeveelheid fijnstof die het bereiden van de maaltijd veroorzaakt, te vergelijken is met wandelen door een erg vervuilde stad. Het koken van vlees, aardappels en groente leverde een gemeten fijnstofconcentratie op die 13 keer hoger lag dan die in de straten van Londen.
Hoewel de fijnstofpieken tijdens het koken maar kort duren, maken wetenschappers zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van de bevolking.
#38 Frank, we dwalen zo wel erg af van het oorspronkelijke onderwerp, ik stuur je daarom een mail.
Enno Veerman : E.Coli Nissle bindt sowieso aan darmkankercellen, kan goed dienen als detectie instrument, zie hier. Wat die 'engineering' precies verbeterd heeft?
Het mechanisme is er al: sulforafaan bezit (aangetoond) de eigenschap kankercellen significant te verminderen (niet alleen darmkanker!), zie hier een van de meest diepgaande overzichten. Alleen dat al! Die omzetting hoeft niet perse in de celwand plaats te vinden... al is dat natuurlijk het meest doelgericht. (maar E.Coli N bezit toch al de eigenschap glucosinulaten om te kunnen zetten)
De 'fase' van de kankercel bepaalt de gevoeligheid hiervoor: 'cells most sensitive to sulforaphane-induced apoptosis in the G1 phase, less sensitive in the G2/M phase, and least sensitive during the S phase' - bepaald door 'PBT' . E.Coli Nissle heeft een krachtige invloed op PBT, zie hier (dat geldt overigens ook voor curcuma ;)
Dit alles neemt niet weg dat het meest perfecte instrument tegen darmkanker gevonden lijkt, veel beter dan chemo (E.Coli N levert ook wat schadelijke stofjes, die problemen zouden kunnen opleveren in grotere hoeveelheden, maar die kunnen 'eruit gehaald' worden - en nog steeds onvergelijkbaar met de effecten van chemo) ,
en zo snel mogelijk toegepast zou moeten worden...
#35 Frank, de auteurs gebruikten een E coli stam die ze speciaal voor dit doel hadden ontworpen, zodat hij selectief aan darmkankercellen kan hechten èn glucosinolaat kan omzetten in sulforafaan. Ik denk niet dat dit GMO in de schappen van reformwinkels ligt.
ps overigens zijn deze glucosinolaten rijke groenten (ook de andere kruisbloemigen bevatten deze stofjes.... en anderen...) ook zeer waardevol in andere opzichten dan alleen kankerpreventie. Zoals bij luchtvervuiling ;) zie bijv. hier
Enno Veerman afgezien van plussen en minnen (mogelijke kritieken) zijn de resultaten dusdanig enorm significant dat die meteen in de gezondheidszorg doorgevoerd zouden moeten worden.... en aanleiding zouden moeten zijn naar kijken naar allerlei mogelijke combinatie effecten
(ik had het bij darmkankerontwikkeling nog niet over bijv. zoethout, mariadistel en proppolis - en echte kefir (die met die >80 soorten microflora uit de Kaukasus (niet die poeder gebaseerde... de 'prikkel' is vaak de herkenning) - ook een uitstekende starter voor allerlei fermentatie producten - zoals een beter gebleken tarwe zuurdesem op verschillende scores - dat moet ook nog doordringen)