1
Fotocredits: 'Low tide', jenny downing

Flash VoedselketenZeewier kan ons helpen overleven na een nucleaire ramp

Zeewier kan zo'n 1.2 miljard mensen redden van de honger na een grote nucleaire ramp. Onderzoekers bouwden een model om in kaart te brengen hoe goed zeewier het na een nucleaire ramp zou doen. De zeewierteelt zou zich kunnen uitbreiden om te voorzien in 15% van het menselijk voedsel.

Als er een nucleaire oorlog uitbreekt, kunnen brandende steden en bossen wel 150 miljoen ton roet uitstoten. Dat blokkeert de instraling van de zon. Dit heeft enorme gevolgen voor het klimaat op aarde: de temperatuur zal dalen met 9 graden en planten kunnen niet meer groeien omdat hun fotosynthese stopt. Daardoor zullen de oogsten van akkers op het land in het eerste jaar met 90% afnemen. Een inslag van een asteroïde of komeet kan soortgelijke effecten veroorzaken.

Zeewier blijft in dergelijke omstandigheden nog wél groeien. Zeewier zou volgens het model kunnen voorzien in 15% van het menselijk voedsel, 10% van het dierlijk voedsel en 50% van de biobrandstofproductie.

Het is alleen nog niet helemaal duidelijk wat zulke grote hoeveelheden zeewier doen met je gezondheid. Zeewier bevat veel eiwitten en andere voedingsstoffen, maar kan ook zware metalen opnemen uit het water.

NewScientist - Seaweed could save a billion people from famine after a nuclear war, 29 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 30 jan '24
  • 20:43

Moet er wel heel veel zeewier geoogst, gereinigd, van de meeste jodium worden ontdaan en gedroogd worden. De andere verontreinigingen nemen we maar even voor lief. Van gedroogde Kelp: mag je niet veel meer dan een theelepel per dag gebruiken staat er op de verpakking.

Dat wordt dan honger lijden!

De EFSA (European Food Safety Authority) beveelt voor volwassenen een bovengrens van 0,6 mg jodium per dag aan. Bereiding en gebruik volgens de gebruiksvoorschriften die vermeld staan op het etiket:

Soort zeewier - Maximale hoeveelheid
AO nori - 15 g per dag
Arame - 2 g per dag
Hiziki - 1 g per dag
Instant wakame - 5 g per dag
Kombu - 5-6 cm per dag
Nori - 15 g per dag
Nori snippers - 15 g per dag
Sushi nori - 15 g per dag

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.