4
Fotocredits: 'Plate scraping', jbloom

Flash Dagelijkse KostWUR denkt dat minder voedselverspilling geld spaart

Minder voedsel weggooien kan een huishouden gemiddeld €220-€720 besparen. In de EU verspillen we gemiddeld 131 kg voedsel per persoon per jaar, met name groenten en fruit. Als we minder voedsel verspillen kan de prijs van groenten zelfs met 4% dalen en de prijs van fruit met 2% dalen. Minder voedselverspilling kan ook 108 miljoen ton aan broeikasgassen schelen.

Dat berekende het nieuwe model MAGNET van Wageningen Economic Research. Met MAGNET kunnen de onderzoekers economische, sociale en milieueffecten van het verminderen van voedselverspilling in de EU analyseren.

De onderzoekers keken naar de impact van 12%, 23% en 41% vermindering van voedselverspilling in de EU. Ze brachten onder meer alle initiatieven in kaart die winkeliers, gemeenten, consumenten en scholen in de EU hebben genomen om voedselverspilling tegen te gaan. In totaal bespaarden deze initiatieven jaarlijks 265 miljoen kilo voedsel.

Dat is dus goed voor het milieu maar, zeggen de onderzoekers, ook voor de exportpositie van de EU. Als consumenten minder weggooien en minder kopen, blijft er meer over voor de export.

Of de theoretisch modellen praktische waarde hebben, is de vraag.

Als voedsel goedkoper wordt, zoals de onderzoekers beweren, neemt de gevoelde urgentie om er zuiniger mee om te gaan af. Als producenten hetzelfde volume blijven maken, moet het zo snel mogelijk het land uit om hier de prijzen te laten stijgen in plaats van dalen. Overaanbod is immers slecht voor prijzen en zal dat effect ook hebben als het buitenland al door anderen bediend wordt. Een gemakkelijk alternatief is dan ook minder produceren, maar voor een hogere prijs verkopen. Dan verdient de boer eindelijk ook genoeg en hoeft hij niet meer te klagen.

WUR - Voedselverspilling tegengaan met WUR's MAGNET, 24 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #4
  • 27 jul '23
  • 20:47

Weer een model dat (voor miljoenen?) is ontwikkelt op kosten van de maatschappij zonder gratis toegang voor die maatschappij. Wat moeten we nu hiermee? Wat moeten we met de uitkomsten?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 27 jul '23
  • 20:17

131 kg pppj, dwz zo'n 2,5 kg per week per persoon weggooien? Kannie! Redactie ?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 27 jul '23
  • 20:10

Verse kapjes van brood ben ik gek op. De oude aan het andere eind in de zak gooi ik weg. Dus dit zal geen gemiddeld 131 kg opleveren.

Het gemiddelde van 131 kg betekent dat er huishoudens zijn die 65 kg weggooien en huishoudens die 200 kg weggooien. Dat er huishoudens zijn die 10 kg weggooien en huishoudens die 1200 kg weggooien. Ik denk dat er legio huishoudens zijn die geen kruimel weggooien.

Ik vind een paar kilo al onwaarschijnlijk veel en geloof hier dan ook geen snars van.

Ik denk dat van het verlies bij oogsten, de producent, tussenhandel, supermarkt en huishouden een grote optelsom is gemaakt en dit op de huishoudens wordt geprojecteert.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 jul '23
  • 19:47

'Minder voedsel weggooien kan een huishouden gemiddeld €220-€720 besparen.' En wat doen we vervolgens met die €220-€720?
Geeft het grootste ecologisch voordeel als die €220-€720 wordt vernietigd om andere aankopen te voorkomen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.