0
Fotocredits: 'City trees', Pixabay

Flash Dagelijkse KostWortelende boom beter dan boom in bak

Bomen in bakken, een goed idee of niet? Of ze nou stationair zijn of op wielen rondjes kunnen rijden, je kunt er als weldenkend mens moeilijk op tegen zijn, toch? Meer groen is immers goed, is het credo van deze tijd. En bomen in bakken leveren groen op plekken die voorheen gedomineerd werden door tegels.

Trouw stelt de gewaagde vraag: hoe groen zijn die bomen nou echt?

Vooropgesteld: bomen zijn over het algemeen best goed voor de stad. Denk bijvoorbeeld aan de schaduw die ze geven, hun temperatuurdempende effect bij hitte en hun positieve bijdrage aan de biodiversiteit.

Maar alleen bij grote bomen tellen die voordelen echt mee; kleintjes in bakken nemen experts niet serieus. Een boom die echt kan wortelen in de grond en groot kan groeien bouwt uiteindelijk onder de grond een groot wortelnet. Toch hebben die kleine boompjes in bakken wel een functie. Ze zijn “leuk voor een stukje bewustwording over duurzaamheid en voor het ervaren van groen”, aldus Joeri Meliefste, een expert op het gebied van stedelijk groen.

Wist je trouwens dat bloeiende planten in bakken een oase voor insecten in de stad zijn? Wie ze goed onderhoud, krijgt nog meer gevoel voor groen en beestjesleven dan via het planten en bewateren van een boompje in een bak op een balkon.

Trouw - Een boom in een bak doet bar weinig voor het (leef)klimaat, 16 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.