0
Fotocredits: Breda, Flexibilitree

FlashBomen op wielen voor stadse biodiversiteit

Breda fleurt een groot stenen stadsplein op met veertig verplaatsbare bomen. Om er zeker van te zijn dat de onderliggende parkeergarage door het gewicht niet instort, staan de bomen precies boven de kolommen van de garage. Boombedrijf Flexibilitree plaatst de bomen.

Initiatiefnemer Arjan Zoontjens benadrukt dat het hier niet gaat om de volgende boom in een bak. Het idee is dat de stad een soortement boomkwekerij wordt. De jonge boompjes staan eerst een tijd in een bak en krijgen daarna een plek in de volle grond in de buurt van het plein. Om het plein groen te houden, worden de lege plekken weer ingenomen door nieuwe kweekbomen. Zoontjens noemt dat permanente inrichting met tijdelijke bomen.

Door verschillende soorten bomen neer te zetten, hoopt Zoontjes de biodiversiteit een goede dienst te bewijzen. Want: verschillende soorten bomen trekken verschillende soorten insecten en vogels aan.

Rijdende bomen, is dat niet teveel gedoe voor een beetje groen? Nee, zegt Zoontjens, want zo komt er tenminste groen op plekken waar bomen niet in de volle grond kunnen groeien.

Meer groen in de stad dankzij verplaatsbaar bos | Change Inc., 18 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.