3

Flash Dagelijkse KostWaterkers, het gezondste voedsel ter wereld

Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium.

Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat. De top-5 bestaat uit andere groene bladgroenten. Ook Chinese kool (91,99), snijbiet (89,27), bietenblad (87,08) en spinazie (86,43) mogen er zijn. De vier grote voordelen van waterkers zijn: ze 1) verbeteren de gezondheid van je botten, 2) zijn goed voor hart en bloedvaten, 3) verlagen het risico op kanker en 4) houden je ogen beter in conditie.

Voor wie denkt dat de CDC's een soort kruidenvrouwtje zijn: nee, de organisatie is van de harde cijfers en statistieken. Het onderzoek waaruit de score van 100 blijkt, is overigens al 9 jaar oud. Wij brachten het destijds ook al. Het gezondheidsblad Well and Good brengt het nog eens onder de aandacht. Nog een keertje herhalen kan geen kwaad.

This Leafy Green Has Been Deemed the ?Healthiest Food? in the World by the CDC, 15 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #3
  • 19 aug '23
  • 19:02

Van sulforaan (+enzymen*) uit broccoli/ boerenkool is aangetoond dat het fase 3 darmkanker (en poliepen) kan elimineren bij ruime dagelijkse inname. Van waterkers niet.
* die gaan kapot bij koken maar kunnen herintroduceerd worden via bijv een grote lik mosterd of rauwe mierikswortel)

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 16 aug '23
  • 20:47

RIVM:
Hoewel waterkers op tal van plaatsen in het wild wordt aangetroffen, moet je ze niet rauw eten i.v.m. risico van besmetting met een parasiet die zich in de lever gaat nestelen. Alleen van planten die gekweekt zijn mag je aannemen dat ze vrij van parasieten zijn.

Frank Buurman
  • #1
  • 16 aug '23
  • 16:04

Een complete groentemaaltijd met alleen waterkers niet reëel. Maar zeker lekker uitbundig in salades. Hoe zit het met de verwante Oost Indische kers (bloemen en bladen), tuinkers... en mierikswortel (wasabi), met deels datzelfde typische smaakaccent?
Is er in dit onderzoek ook gekeken naar algen? mRNA effecten?
Zijn alle flavonoïden e.d. meegenomen? De 12 belangrijke flavonolen in unieke rode kool? Fermentatie gevolgen? Het belang van sulforafaan in top groenten broccoli, boerenkool, spruitjes? Knolselderij veruit een toppositie innemend bij het enorm belangrijke 'stofje' Apigenine (met o.a. krachtig kankerwerend effect). Het uiterst waardevolle knoflook (gember)... al bevat dat niet de hele range aan voedingsstoffen?
Die stoffen combineer je in je bewuste dieet! Zoals het bewezen Super klassiek Japans of Mediterraan... of met eigen kennis. De symbiose van alle waardevols... ook kruiden/pitten.... telt veel meer.
Leuk onderzoek.... maar niet meer dan dat, met haar eigen afwegingen.....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.