0
Fotocredits: 'Wandelen', Ketut Subiyanto, via Pexels

Flash GezondheidWandel in 22 minuten je risico op een vroege dood weg

We lijden collectief aan een stoelgebruikstoornis. Een fikse blinde vlek bij de overheid waar jaarlijks zo'n 5.800 mensen vroegtijdig door overlijden. Toch is er hoop: uit nieuw onderzoek zou blijken dat 22 minuten stevig wandelen (of op een andere manier matig tot intensief actief zijn) per dag al genoeg is om de schadelijke effecten van te veel zitten te compenseren.

De onderzoekers keken naar de data van 11.989 deelnemers aan 4 cohortstudies. De deelnemers waren ouder dan 50 jaar en de helft was vrouw. Met activity trackers werd in de gaten gehouden wanneer de mensen zaten en wanneer ze bewogen.

De onderzoekers filterden in hun analyse verstorende factoren op de sterftekans weg. Denk aan aandoeningen die het risico op een vroegtijdig overlijden vergroten.

“We moeten zitten ook als iets gevaarlijks gaan zien”, zei hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in de Telegraaf. Scherder promoot Ommetje, een app die helpt om van wandelen een gewoonte te maken. Twintig minuten geldt als het minimum voor een Ommetje. Stap nog twee minuten langer door en je bent volgens deze nieuwe studie je sedentaire leefstijl al aan het compenseren.

We moeten je wel waarschuwen: 22 minuten wandelen compenseert slechts het gemiddelde risico op een vroege dood door een zittend leven. Het verlaagt het aantal doden door zitten in de bevolking als totaal. Voor jou persoonlijk kan het anders uitpakken, zowel gunstiger als minder gunstig.

The Guardian - Brisk 22-minute walk could offset harmful effects of sitting, study suggests, 27 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.