0
Fotocredits: 'Walvisjacht', dalli58

Flash VoedselketenWalvismiljonair peinst er niet over te stoppen

Het lijkt er op dat de 80-jarige miljardair Kristján Loftsson zo ongeveer de enige is die de IJslandse walvisvaart nog in de benen houdt. Gekookt walvisvlees, 3 maanden gemarineerd in gefermenteerde melk, is zijn lievelingsgerecht, zegt hij in de NRC. "Walvissen zijn gewoon een soort vis voor mij”, zei Loftsson in 2010 al.

Volgend jaar loopt de vergunning van Loftsson's bedrijf Hvalur af. De kans lijkt klein dat hij een nieuwe vergunning gaat krijgen. Niet alleen is de IJslandse steun voor de walvisvaart tanende (in 2023 was 51% tegen), ook eten de IJslanders zelf nauwelijks walvisvlees. Uit een onderzoek blijkt dat tussen 2013 en 2018 slechts 2,3% van de IJslanders vaker dan 6 keer per jaar walvisvlees kocht.

Dit voorjaar legde de IJslandse regering de walvisjacht stil, nadat uit onderzoek bleek dat de walvisvaarders van Hvalur een derde van de gevangen walvissen meerdere keren moest harpoeneren voor ze dood waren. Maar toen minister van Visserij Svandís Svavarsdóttir de ban ophief, voeren Hvalur-schepen dezelfde dag uit om in de maand september 24 walvissen te doden.

Het IJslandse walvisvlees gaat naar Japan, al is ook dat problematisch. Bijna alle vervoerbedrijven en havens, waaronder de Rotterdamse, weigeren walvisvlees over te slaan, aldus de NRC.

NRC - IJslanders eten nauwelijks walvis. Toch jaagt miljonair Kristján Loftsson er nog altijd op. ?Walvissen zijn gewoon een soort vis voor mij?, 9 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.