1
Fotocredits: 'Whale Watching Iceland', Wikimedia

Flash PerspectiefWalvisvaarders alweer op zee na opheffen ban

Onder luid gejuich van dierenwelzijnsorganisaties en de meerderheid (51%) van de IJslanders, verbood de IJslandse regering in juni de walvisjacht na een onthutsend rapport over de dierenwelzijnsaspecten van de walvisjacht. Maar sinds gisteren zouden de enige twee walvisvaarders van het enige walvisvisserijbedrijf in IJsland, Hvalur, al weer op zee zijn, aldus Deutsche Welle.

Op basis van een nieuw rapport, opgesteld door deskundigen, mag de walvisjacht hervat worden, liet het IJslandse ministerie van Visserij donderdag weten, met "gedetailleerde en strengere eisen aan de jachtuitrusting en jachtmethoden, evenals verhoogd toezicht." Zo moeten walvisjagers een cursus volgen over de biologie van walvissen, pijnperceptie en stress en krijgen ze gedetailleerde instructies over hoe ze de dieren moeten harpoeneren om ervoor te zorgen dat ze snel sterven.

Dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International spreekt van "een verwoestende en onverklaarbare beslissing" en het laten lopen van de kans om "het juiste te doen". "Er is gewoon geen manier om het harpoeneren van walvissen op zee iets anders dan wreed en bloederig te maken, en geen enkele hoeveelheid aanpassingen zal dat veranderen."

IJsland, Noorwegen en Japan zijn de enige drie landen ter wereld die de commerciële walvisvangst toestaan. Hoewel 29% van de IJslanders nog voor de walvisvangst is, zien de meeste IJslanders meer heil in de wél diervriendelijke inkomstenbron die walvissen ook kunnen zijn: walvistoerisme.

Deutsche Welle - Whaling to resume in Iceland after temporary ban ? DW ? 08/31/2023, 1 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Maren Schoormans.
Maren Schoormans. Land- en tuinbouwtechnologie
  • #1
  • 4 sep '23
  • 18:45

Walgelijk. Ik heb meteen gedoneerd aan https://www.seashepherd.nl/nl/

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.