2
Fotocredits: Fiets, via PxHere

Flash GezondheidVrouwen hebben meer profijt van sporten dan mannen

Vrouwen hebben meer gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging dan mannen. Een vrouw hoeft maar de helft zo lang te sporten als de man, om het risico op vroegtijdig overlijden even sterk te verminderen.

Amerikaanse onderzoekers volgden 41.200 mannen en vrouwen tussen de 27 en 61 jaar tussen 1997 en 2019.

In vergelijking met mannen die nooit bewogen hadden mannen die 5 uur per week matig bewogen of 2 uur intensief bewogen (cardio), 19% minder kans om te overlijden. Vrouwen haalden dit percentage al bij 2 uur en 20 minuten matig bewegen of 1 uur intensief bewegen. Als vrouwen nog meer bewogen, konden ze hun risico met 24% verminderen.

Ook bij krachttraining was dit patroon zichtbaar. Mannen die 3 keer per week krachttraining deden, hadden 14% minder kans om te overlijden, terwijl vrouwen dit al haalden bij 1 keer per week.

Waarom vrouwen meer baat hebben bij sporten dan mannen komt volgens de onderzoekers door verschillende redenen. Mannen hebben gemiddeld een groter hart, meer longcapaciteit en meer spiervezels dan vrouwen. Daarom is dezelfde training is voor vrouwen een grotere inspanning dan voor mannen. De kleinere organen en minder spieren leveren sneller een groter gezondheidseffect op. Daarnaast hebben vrouwen meer haarvaten dan mannen. Zo kan bloed en zuurstof sneller naar het hart stromen tijdens beweging.

De onderzoekers hopen dat de resultaten vrouwen inspireren om meer te bewegen, want vrouwen sporten gemiddeld minder dan mannen. Tijdens het onderzoek is alleen geen rekening gehouden met de beweging die de deelnemers hebben tijdens hun vrije tijd, zoals bij huishoudelijke taken of tuinieren. Vrouwen doen meer lichamelijk werk in het huishouden dan mannen.

NBC News - Women see greater health benefits from regular exercise than men do, 20 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #2
  • 21 feb '24
  • 14:29

#1 Uit het onderzoek bleek dat na 5 uur matige intensiteit per week de gezondheidswinst van mannen en vrouwen een plateau bereikte. Dus meer sporten verminderde het risico op vroegtijdig overlijden niet verder. De gezondheidswinst bij 5 uur matige intensiteit was 19% voor mannen, bij vrouwen was dat 24%. Het plateau lag dus hoger bij vrouwen.

Yneke Kootstra 1
Yneke Kootstra 1 Humane gezondheid
  • #1
  • 21 feb '24
  • 13:11

Ik lees het anders... Vrouwen hebben niet méér baat bij sporten maar snéller baat met sporten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.