0
Fotocredits: Dagelijkse producten tegen kostprijs, SuperU Murviel-lès-Béziers, FL Media

Flash VoedselketenVoedselinflatie 0,1% onder algemene inflatie

In februari 2024 kwam de inflatie ten opzichte van februari 2023 uit op 2,8%, meldt het CBS op grond van de 'snelle raming' (op basis van nog onvolledige brongegevens). In januari bedroeg de inflatie ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar 3,2%.

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen met 2,7% in februari, een afname ten opzichte van de ruim 4% van januari. De prijzen van energie en brandstoffen stegen met een bescheiden 1,1%, in januari werden die nog 2,5% goedkoper.

Sinds de oorlog in Oekraïne lag de voedselinflatie lang ver boven het algemene inflatiecijfer. Nu ligt ze er 0,1% onder. In januari lag ze er (exclusief energie) 1,1% onder.

In januari en februari vorig jaar kwam de inflatie (snelle raming) uit op respectievelijk 7,6% en 8,0%. De voedselinflatie lag een jaar geleden beduidend hoger dan nu en bedroeg in januari 2023 14,5% en in februari 15,1%. De jongste cijfers betekenen een 'lichte verlichting' voor consumenten, bij een verder onveranderd hoog prijsniveau.

Sinds de inflatiepiek van september 2022 daalde het inflatiecijfer dankzij met name de dalende energieprijzen tot zelfs negatief (dat heet deflatie) in oktober 2023. Sindsdien stijgt de inflatie iedere maand weer licht.

inflatieverloop cbs

CBS - Inflatie in februari 2,8 procent bij snelle raming, 1 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.