1
Fotocredits: 'Shopping basket', Marco Verch, CC 2.0

FlashNa-ijleffect: inflatie flink gedaald, voedsel nog steeds duur

Het CBS meldt dat de inflatie in maart uitkwam op 4,4%. In februari was dat getal nog 8%. Het inflatiegetal geeft aan hoe hoog de prijzen in een maand waren ten opzichte van een jaar eerder.

Vergeleken met een jaar geleden, toen de oorlog in Oekraïne net was uitgebroken, lagen de prijzen in maart gemiddeld 4,4% hoger.

De gedaalde inflatie is te danken aan dalende energieprijzen. Energie, inclusief motorbrandstoffen, is 28,2% goedkoper dan een jaar geleden. Wel sijpelen de hoge energieprijzen uit het afgelopen jaar nog door in producten. Zo is er bijvoorbeeld minder kunstmest beschikbaar en zijn auto's gemaakt met nog extreem dure energie. Mede door dit na-ijleffect is de inflatie aanhoudend hoog.

De inflatie in de supermarkt is ongeveer even hoog als vorige maand, 15% in maart vergeleken met 15,1% in februari. Bij de kassa van de supermarkt is de consument nu dus zo’n 15% duurder uit dan een jaar geleden.

Het CBS geeft ook inflatiecijfers volgens de Europese methode. Die onder meer geen rekening gehouden met de woninghuren. Uit die berekening volgt een inflatiegetal van 4,5% voor maart, tegen 8,9% in februari. In de eurozone als geheel ligt de inflatie nog boven de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). Verwacht wordt dat de ECB de rente deze maand verder verhoogt, om door beperking van de bestedingen de inflatie tegen te gaan.

RTLnieuws - Inflatie in maart flink afgenomen: 4,4 procent, 31 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 1 apr '23
  • 18:30

Inflatie = geldontwaarding.
Het is niet zo dat prijzen gaan zakken als inflatie zakt, door ontwaarding is meer geld nodig om het product te betalen en uit de kosten te komen als producent. En de verstoring ijlt nog wel lange tijd na.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.