De prijzen van een aantal belangrijke grondstoffen voor voedingsproducten, zoals graan- en zuivelproducten gaan al een tijdje omlaag, signaleert RTL Nieuws. Maar in de supermarkt merken we daar niets van, daar zijn producten nog altijd zo’n 15% duurder dan een jaar geleden.
Prijzen gaan altijd “met een raket omhoog en met een parachute omlaag”, zegt retailexpert Pault Moers. Er zit vertraging in de verlaging. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voor consumenten de gedaalde grondstofprijzen terugzien in de winkel. En dan nog verschilt het per product, omdat in producten ook andere kosten zitten zoals arbeid, energie, verpakking en transport.
Het verwijt van 'graaiflatie' stak deze week de kop weer op. Producenten zouden nog een schepje bovenop de prijsverhogingen doen om hun winsten te spekken.
Maar dat klopt niet.
Eigenlijk speelt gewoon het na-ijleffect. Het graan dat in je koekje zit, is onderdeel van een partij die is ingekocht toen de graanprijzen nog hoog waren. Die kosten blijven doortikken.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.