6
Fotocredits: 'Rookworst', amsfrank

FlashVleesconsumptie Nederland alweer niet omlaag

In 2021 was de vleesconsumptie met 38,1 kg per persoon onverminderd hoog in vergelijking met eerdere jaren. Al enkele jaren op rij zijn Wakker Dier en Wageningse marktonderzoekers daar teleurgesteld maar volstrekt open over. Ook dit jaar weer.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier blijkt dat de vleesconsumptie ook in 2021 niet is gedaald. In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kg vlees. Dat was vrijwel evenveel als in 2020, toen de consumptie op 38 kilo lag. Wakker Dier zegt daarovert: “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit.” Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de vleesconsumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.

Wakker Dier , 12 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ilse Reus
Ilse Reus Redactie Foodlog
  • #6
  • 24 okt '22
  • 11:56

Teleurgesteld in de afwezige afname van de vleesconsumptie, ziet Wakker Dier een sleutelrol weggelegd voor de supermarkten. "Consumenten willen wel wat anders eten, maar kunnen daarbij wat hulp gebruiken," zegt Wakker Dier. Bijvoorbeeld door (meer) alternatieven aan te bieden. Ook het Voedingscentrum wil dat supermarkten een actieve rol laten spelen om consumenten minder vlees te laten eten. Bijvoorbeeld door vleesporties te verkleinen en van 'de meer plantaardige keuze de gemakkelijke keuze te maken'.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 13 okt '22
  • 20:32

Wat Sytske #2 zegt geeft voor velen die op de centen letten en nooit geleerd hebben maaltijden te bereiden, de doorslag. De kilo-knallers voor vlees zijn nog talrijk maar worden anders genoemd. De namaak vleesproducten moet je qua prijs niet vergelijken met biefstuk, maar met de goedkope worstproducten waar ook veel aan geknutseld is om er smaak, beet en kleur in te krijgen. De vegetarische eiwitproducten zoals de vele droogbonen, (split)erwten, linzen, kikkererwten, zijn spot goedkoop maar komen nauwelijks voor in de aanbiedingenfolders en je moet er naar zoeken. Het zelf bereiden daarvan wil maar niet vlotten, alsof de Nederlander het bereiden van maaltijden niet meer als een essentiële dagelijkse, voldoening gevende bezigheid ervaren. Eten en slapen doen we daarentegen wél.

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #4
  • 13 okt '22
  • 17:23

Geen millimeter toekomst lijkt onze generatie onze kinderen te gunnen. We gaan door op een heilloze weg van planetaire plundering met massale importen van veevoer, dagelijkse slachtingen van 1,5 miljoen kippen en 25.000 en 5000 koeien en alle klimaat en milieuproblemen die hiermee verbonden zijn....de schapen en geiten nog buiten beschouwing gelaten. Gewoon verantwoordelijkheid nemen vanuit de kennis die iedereen tot zich kan nemen. Vlees vind ik zelf ook lekker en af en toe koop ik biologisch vlees.....maar waarom gunnen we onze kinderen letterlijk geen ruimte voor enige toekomst....en consumeren we maar door.....ik kan er met mijn pet niet bij...wie kan het echt uitleggen aan z'n kinderen , in volle bewustzijn....ik niet in ieder geval

Harm de Vries
Harm de Vries Land- en tuinbouw
  • #3
  • 13 okt '22
  • 13:35

Het vreemde is, het nieuws wordt volledig beheerst door de de noodzaak om vegetarisch te gaan. Hoe kan dat toch, zijn zij nou zo slim of ....

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 13 okt '22
  • 13:00

Waarom zou je ook iets dat je lekker vindt vervangen door iets dat duurder is + minder lekker...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.