1
Fotocredits: Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Omgeving , Nils Melckenbeeck

Flash PerspectiefVlaamse minister negeert coalitie en drukt stikstofbeleid door

Terwijl in Nederland het Landbouwakkoord wegens dralen en treuzelen mislukte en het stikstofdossier er onbeslist bij ligt, klapte de regering over een ander dossier (immigratie). In Vlaanderen loopt het anders. Daar koos de overheid net als Nederland stikstof als kern van haar natuurbeleid. Ze dreigde vast te lopen in hetzelfde soort problemen als de Nederlandse. Toch lukte het de Vlaamse coalitie afgelopen voorjaar tot een akkoord te komen. Dat was echter voorwaardelijk. Er moest een milieueffectrapportage komen. Toen die er voor het zomerreces nog niet was, besloot minister Zuhal Demir - de Belgische Christianne van der Wal - als minister een strenge vergunningsnorm op te leggen, zonder overleg met de coalitie. De norm pakt negatief uit voor de veesector. Dat deed maandag stof opwaaien, want het Vlaamse CDA (CD&V) en de Vlaamse LTO (de Boerenbond) zijn het daar beslist niet mee eens. Demir had daar lak aan en drukte haar regels door. De regering zit nog en het Vlaamse parlement moet nu zijn akkoord geven. Mogelijk heeft Vlaanderen daarmee Nederlandse toestanden (waar vergunningen geen stand meer houden voor de rechter bij gebrek aan regelgeving) voorkomen. Of de Vlaamse regering en het decreet het houden, zal de komende tijd leren, maar er is nu een duidelijk voorstel voor regelgeving. In Nederland bestaat zelfs geen politiek idee meer over een mogelijke oplossing voor de stikstofcrisis.

VRT - Minister Demir kondigt zelf reeks stikstofmaatregelen aan: "Enige manier om vergunningenstop te voorkomen", 18 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.