2
Fotocredits: Ferran Adria

Flash Dagelijkse KostVerrassende smaakbruggetjes worden heel gewoon

Het geheim van verrassende smaakcombinaties van ingrediënten in gerechten en menu's - Food Pairing in het Engels - is het concept van 'flavour bridging'.

The New Scientist wijdt een artikel aan het combineren van onwaarschijnlijke maar heel verrassende en juist heel lekkere smaakcombinaties. Culinair specialisten kunnen zulke bijzondere combinaties maken door te identificeren welke smaakcomponenten van verschillende producten elkaar versterken en leiden tot een onverwacht gewaardeerde smaakervaring.

Door het combineren van ingrediënten die veel vluchtige smaakstoffen delen, kunnen nieuwe en verrassende gerechten ontstaan.

Dit principe werd getest door een feestmaaltijd te bereiden met ongebruikelijke combinaties zoals kalkoen met pinda's en chocolade, en spruitjes met Schotse whisky en appel. Het idee is dat door een derde ingrediënt toe te voegen dat smaakstoffen deelt met twee schijnbaar strijdig smakende voedingsmiddelen, een brug wordt gecreëerd die hun smaken harmoniseert.

Bijvoorbeeld, terwijl knoflook en aardbei weinig smaakstoffen delen, kunnen beiden goed overweg met geroosterd rundvlees. Een omweg via geroosterde ui en Bantu-bier kan hun smaakhuwelijk verder verbeteren, wat leidt tot een smaakvollere en complexere schotel.

Deze benadering van food pairing biedt ook mogelijkheden om rekening te houden met de stoffen die mensen voedingskundig moeten binnenkrijgen, waardoor AI kan worden gebruikt om zonder veel moeite nieuwe gerechten en combinaties te bedenken.

Het principe biedt dus een wetenschappelijk onderbouwde en creatieve manier om te experimenteren met smaken en je culinaire ervaring te verrijken.

Dergelijke manieren van smaken en mondgevoel combineren werden in topkeukens geïntroduceerd door de nu alweer vergeten chefs Ferran Adria van het voormalige sterrenrestaurant El Bulli in noord Spanje en Heston Blumenthal van The Fat Duck in het Britse Berkshire.

NewScientist - How to use 'flavour bridging' to cook a bizarre but tasty holiday meal, 25 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #2
  • 26 dec '23
  • 9:31

Het zou kunnen. Combineren doet begeren. Een schep zout door chocola of door karamel (fudge) is groot succes in de snoephandel.
Maar al dat hoogculinaire combineren heeft een keerzijde. Je kijkt vreemd op als je in een restaurant van stand eens niet een compositie van heel uiteenlopende dingetjes en nattigheid op je bordje treft.
Voorbeeld van het heilige moeten, van dit bij dat en nog wat.
Het was op een donkere dag voor het feest van het licht. Chefs en journalisten worden uitgenodigd om van een vis te komen proeven. Gekweekte tarbot uit Spanje.
De proeverij is in een gerenommeerd visrestaurant. De vis wordt een aantal keren opgediend, telkens bereid op andere wijze. Ook rauw.
Maar telkens, zoals dat nu eenmaal moet in een toprestaurant, als een prachtig gerechtje met kleur en geur. En sauzen van jewelste. Met Nouilly Prat bijvoorbeeld en truffel.
Het was de organisator van de proeverij er om te doen, de chefs er van te overtuigen dat zijn kweektarbot (minstens) zo goed smaakt als wilde.
Maar in elk geval één van de proevers vroeg zich pas na het feest opeens af: hoe smaakte die tarbot eigenlijk?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 25 dec '23
  • 15:25

Zaterdagavond bij Thais restaurant als dessert pistacheijs met zwart zout en olijfolie gegeten. Verrukkelijk!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.