9
Fotocredits: 'Essent Clauscentrale Maasbracht', Essent; Castel Communicatie via Wikimedia

FlashVergunning voor ammoniakuitstoot die er niet is

In Brabant is gedoe tussen boeren en het provinciale bestuur. Ze stoten te veel ammoniak - je-weet-wel een vorm van stikstof - uit. De boeren werden boos toen bleek dat energiecentrales veel meer stikstof uitstoten dan zij, maar dan zonder natuurvergunning. Onbestaanbaar. De provincie heeft zo'n centrale nu een vergunning te gegeven voor ammoniakuitstoot. Kul zegt Johan Vollenbroek, 's lands grootste ammoniak- en stikstofkenner: uit zo'n centrale komt helemaal geen ammoniak! Maar het mág nu wel.

Brabant - Afname uitstoot ammoniak en stikstofdioxide in vergunning Amercentrale - Provincie Noord-Brabant , 8 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #9
  • 9 jan '20
  • 12:44

#7 blijft het geluksgetal.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #8
  • 9 jan '20
  • 10:52

AHHH, "stikstof komt van nature voor in de lucht en is niet schadelijk."
En: "Ammoniak helpt om met de NOX uitstoot te reageren tot stikstof en water."
Elders:
"Hoog tijd dat we zeker de helft van al die boeren die stikstof laten neerslaan op natuurgebieden de nek om draaien en dan hebben we het nog geneens over de gevolgen van zure regen die ook geheel en voornamenlijk hun schuld is wegens de ammoniak uitstoot uit hun mest.

Nee, deze vergunning is zonneklaar en helder hard nodig want anders hebben we niet genoeg energie voor al de luxe speeltjes in ons leven.
En, zeker weten he: alles wat boeren uitstoten reageert negatief voor het milieu , en alles wat industrie uitstoot en vergund is reageert positief voor het milieu.
Geniaal, die zekerheden waar de slechterikken zitten.
Maakt het zogenaamd zondebok denken wel erg makkelijk , dit.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #7
  • 9 jan '20
  • 10:40

Verrukkelijk hoe het foodlog platform in slechts 6 posts helderheid weet te scheppen.

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #6
  • 9 jan '20
  • 10:07

Vollenbroek vergist zich niet. Misschien dat dit helpt tegen mogelijke misverstanden: de Amercentrale maakt gebruik van zogenaamde de-NOx installaties. Daarbij wordt ingekochte ammoniak toegevoerd om met de NOx te reageren tot stikstof en water. Deze stoffen komen van nature in de lucht voor en zijn niet schadelijk voor het milieu. De vermeende uitstoot door de Amercentrale van de ammoniak betrof in feite het - door technisch falen - ontsnappen van ammonia (=in water opgeloste amminiak) uit de opslagputten van de centrale. Centrales produceren zelf geen ammoniak of ammonia. Dat is procestechnologisch uitgesloten. Ammoniak helpt het milieu zo gezien en gaat op termijn een belangrijke rol spelen in de opslag van waterstof uit duurzaam opgewekte energie (magnumcentrale).

Johan Vollenbroek
Johan Vollenbroek Milieubureau MOBilisation
  • #5
  • 9 jan '20
  • 7:19

Er is inderdaad wel een forse vracht ammoniak vergund, maar dat komt door incompetentie van de Omgevingsdienst. Kijk er de emissiecijfers van de afgelopen 5 jaar maar. op na: geen ammoniak emissie, wat niet verwonderlijk omdat dit procestechnologisch ook helemaal niet kan.
Hierover staat/stond ook een onzinnige tekst op de websiet van de provincie.

Wat betreft de NOx: van de inputs van de Aeriusberekeningen klopt geen hout van. We hebben de omgevingsdienst hierop gewezen, maar geen reactie. We stappen naar de rechter om dit gepruts recht te laten zetten.
Vraag: is hier nou echt alleen sprake van incompetentie (het is allemaal echt niet zo moeilijk) of is hier sprake van een vergaande vorm van "meedenken" cq frauduleus handelen van de Omgevingsdienst?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.