5
Fotocredits: 'Duurzaamheid Aarde', Pixabay

Flash VoedselketenVerduurzaming veel moeilijker voor kleine bedrijven

Tussen grotere en kleinere bedrijven groeit een kloof, blijkt uit onderzoek van RaboResearch. Grote bedrijven investeren in duurzaamheid, de kleinere bedrijven blijven achter en kunnen die achterstand ook niet meer inhalen.

Kleinere bedrijven hadden in 2023 ten opzichte van 2020 minder zicht op wat er in hun keten gebeurt, weten minder welke schade ze het klimaat doen en berekenen die minder door in hun prijzen. Ook stagneert het gebruik van groene energie en circulaire grondstoffen in kleine bedrijven. Bij grote bedrijven is de trend duidelijk positiever.

Kleine bedrijven hebben moeite met verduurzamen, omdat ze de tijd en middelen niet hebben. Verduurzamen kost veel geld, dat hebben vooral de grote bedrijven die investeringen gemakkelijker kunnen terugverdienen.

Een derde van alle Nederlandse ondernemingen voelt zich niet verantwoordelijk voor het beperken van zijn klimaatschade.

Verduurzamen blijft dus een uitdaging. Juist kleine bedrijven zijn belangrijk binnen de transitie, omdat zij de bron van echte innovaties zijn. ABN AMRO stelt dat klimaatdoelen voor 2030 voor veel sectoren in Nederland binnen handbereik zijn, ook voor de kleine bedrijven. De technologie is er, nu moeten de bedrijven het alleen nog maar gaan gebruiken. ABN Amro ziet kleine bedrijven op achterstand komen, maar denkt dat de overheid hen kan aanzetten tot versnelling door stringentere wetgeving of door kennis van oplossingen te verstrekken.

RaboResearch: Groeiende kloof in duurzaamheid tussen grote en kleine bedrijven in Nederland - Duurzaam Ondernemen, 14 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #5
  • 15 feb '24
  • 18:28

Het was wat cryptisch. Maar MKB bedrijven moeten straks ook hun jaarlijkse duurzaamheidscijfers a) bijhouden en b) laten controleren. Accountants zijn bezig om hier diensten van te gaan maken.

Jopie Duijnhouwer
  • #4
  • 15 feb '24
  • 17:27

Wouter de Heij "Edwin, en nog erger 'op verduurzaming stort zich inmiddels een hele serie aan bonen-tellers' hoge tarieven en over 'hoe meet je het' zelfde inhoudelijk kundig."

Ik heb werkelijk geen idee wat je hier bedoelt.

Edwin Heijdra
Edwin Heijdra Agrarisch and More.
  • #3
  • 14 feb '24
  • 22:18

Kostbare nietszeggende groene vinkjes ten gunste van de bulkproductie, maar ten koste van ambacht, kwaliteit, smaak en duurzaamheid.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 14 feb '24
  • 21:46

Edwin, en nog erger 'op verduurzaming stort zich inmiddels een hele serie aan bonen-tellers' hoge tarieven en over 'hoe meet je het' zelfde inhoudelijk kundig. En dan hebben we het inderdaad niet over de schaalvoordelen bij een CAPEX (dus de echte investering).

Edwin Heijdra
Edwin Heijdra Agrarisch and More.
  • #1
  • 14 feb '24
  • 21:34

Was daar een onderzoek voor nodig dan?
Is simpel uit te rekenen achterop een sigaren doos.
Stel:
Slachterij A slacht 2500 runderen per week.
Komt een nieuwe eis die 10.000 euro per week kost. Is 4 euro per rund.
Slachterij B die aan dezelfde eis dan Slachterij A moet voldoen slacht 500 runderen per week. Is 20 euro per rund.
En zo heb je:
Boer A
Boer B
Fruithandel A
Fruithandel B
Melkfabriek A
Melkfabriek B
Dierenarts A
Dierenarts B
Voerfabriek A
Voerfabriek B
Enzovoort Enzovoort.
Onze overheid is door haar ongebreidelde regeldrift de hoofdschuldige van de enorme schaalvergroting en heeft ambacht en kleinschalige bedrijven, die onmisbaar zijn in transitie naar meer duurzaamheid onmogelijk gemaakt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.