8
Fotocredits: 'Vegan Cuisine', Tony Webster

Flash VoedselketenVeganistische restaurants vallen als eerste om

Hoe hip de plantaardige keuken ook is, vegan restaurants hebben het zwaar. Afgelopen maand sloten maar liefst 8 veganistische zaken in Amsterdam hun deuren, aldus het Parool.

Een plantaardig dieet is populair, maar duur. De inflatie maakt het nog duurder. Klanten komen wel, maar bestellen minder, zeggen de ondernemers. Daarnaast is de doelgroep in verhouding nog steeds klein. Veganistische restaurants zijn vooral bezig met het overtuigen van vleeseters om bij hen te komen eten.

De niche is overstroomd met plantaardige vleesalternatieven, ook minder lekkere. Die minder lekkere geven veganistisch genieten een slechte reputatie en dat maakt vleeseters extra sceptisch.

Niet alleen veganistische restaurants hebben het moeilijk. De gehele horeca zit sinds de coronacrisis in zwaar weer. Schrijnend voorbeeld is restaurant Vanderveen, dat afgelopen maand zijn eerste Michelinster kreeg. Binnen een maand moest het de deuren sluiten. Uit een enquête van branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland blijkt dat 3.500 horecazaken in zware problemen zitten.

Mogelijk is de sluitingsgolf van de veganistische restaurants een voorbode van wat de horecabranche te wachten staat. Daarin was overigens al voor Corona sprake van (nog altijd) onopgelost overaanbod van horeca.

Parool - Veel veganistische zaken in Amsterdam sluiten: ?Dit lijkt een voorbode? , 23 mei 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
 • #8
 • 24 mei '23
 • 12:58

#5 Leuk, Carolien, dan zijn we het helemaal eens! Vlees eten is geen probleem, maar alsjeblieft niet zovéél! :-D

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #7
 • 24 mei '23
 • 4:52

Een paar jaar geleden waren er een paar vegetarische restaurants in Amsterdam. Nog geen vegan. Vorig jaar telde Amsterdam meer dan 40 vegan restaurants. Waarvan er 10 het laatste halfjaar opende.

Misschien allemaal net iets te veel van het goede. De varkenscyclus, maar dan vegan.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #6
 • 23 mei '23
 • 20:41

'Een plantaardig dieet is populair, maar duur.'
Dezelfde groente maar goedkopere plantaardige eiwitten in plaats van vlees of vis.
Hoezo duur?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
 • #5
 • 23 mei '23
 • 18:59

Ik eet vlees, maar in een restaurant eigenlijk nooit, omdat de porties me te groot zijn. Uit eten kies ik dus voor vis of vega.

Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
 • #4
 • 23 mei '23
 • 18:10

#2 Natuurlijk is er niks mis met voor-elk-wat-wils-restaurants, die een aanbod hebben voor verschillende doelgroepen. Maar mensen die al jarenlang vegetarisch eten, zijn vaak wat wantrouwig als er alleen al vlees in een keuken verwèrkt wordt. En terecht. Het kan goed gaan, maar dat vereist kennis, inzicht en een ijzeren discipline bij het voltallige personeel en helaas zijn die deugden niet altijd allemaal voorhanden. Het is helaas geen zeldzaamheid dat een goedbedoelende, maar slecht geïnformeerde medewerker voor een vegetarische gast even de stukjes vlees uit een gerecht vist (ik spreek hier uit ervaring).
Juist om deze reden bestaat er duidelijk een eigen marktaandeel voor vegetarische restaurants.

Bovendien is het echt een kunst om zonder vlees net zo lekker te koken als met. Je mag ervan uitgaan, dat een professioneel vegetarisch restaurant deze kunst beter beheerst. Dat heeft dan weer het voordeel, dat een vegetariër zijn omnivorische vrienden met een gerust geweten mee kan nemen naar zijn/haar favoriete restaurant. Wie weet, mogelijk brengen de kunsten van een gespecialiseerde vegetarische kok zelfs nog wat routinevleeseters op ruimere ideeën!

Ik ben niet tegen het eten van vlees, maar de hoeveelheden die we tegenwoordig consumeren zijn niet goed voor ons, niet voor de dieren en niet voor het milieu. Het zou dus een voordeel zijn als "Vegetarisch" voor meer vleeseters net zo'n geaccepteerde restaurant-keuzemogelijkheid zou worden als "Chinees", "Italiaans" of "Sushi". In een restaurant waar óók een goede entrecote geserveerd wordt, kiest een vleeseter toch minder snel voor vleesloos (ook hier spreek ik uit ervaring).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.