8
Fotocredits: 'Vegan Cuisine', Tony Webster

Flash VoedselketenVeganistische restaurants vallen als eerste om

Hoe hip de plantaardige keuken ook is, vegan restaurants hebben het zwaar. Afgelopen maand sloten maar liefst 8 veganistische zaken in Amsterdam hun deuren, aldus het Parool.

Een plantaardig dieet is populair, maar duur. De inflatie maakt het nog duurder. Klanten komen wel, maar bestellen minder, zeggen de ondernemers. Daarnaast is de doelgroep in verhouding nog steeds klein. Veganistische restaurants zijn vooral bezig met het overtuigen van vleeseters om bij hen te komen eten.

De niche is overstroomd met plantaardige vleesalternatieven, ook minder lekkere. Die minder lekkere geven veganistisch genieten een slechte reputatie en dat maakt vleeseters extra sceptisch.

Niet alleen veganistische restaurants hebben het moeilijk. De gehele horeca zit sinds de coronacrisis in zwaar weer. Schrijnend voorbeeld is restaurant Vanderveen, dat afgelopen maand zijn eerste Michelinster kreeg. Binnen een maand moest het de deuren sluiten. Uit een enquête van branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland blijkt dat 3.500 horecazaken in zware problemen zitten.

Mogelijk is de sluitingsgolf van de veganistische restaurants een voorbode van wat de horecabranche te wachten staat. Daarin was overigens al voor Corona sprake van (nog altijd) onopgelost overaanbod van horeca.

Parool - Veel veganistische zaken in Amsterdam sluiten: ?Dit lijkt een voorbode? , 23 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #1
  • 23 mei '23
  • 14:41

De nadelen voor veganistische restaurants:
- de trouwe doelgroep is klein
- potentiële nieuwe doelgroepen zijn sceptisch
- veganistisch eten is niet natuurlijk en stoot daardoor instinctief mensen af
(het is immers zonder onnatuurlijke kunstgrepen niet mogelijk om alles, wat een mens aan voedingsstoffen nodig heeft, uit uitsluitend plantaardige grondstoffen te halen)
- veganistisch eten is relatief duur
- hoge inflatie en verhoogde kosten voor overig levensonderhoud (bijv. energie).

De oplossing: vorm de veganistische restaurants om naar vegetarische restaurants. Vegetarisch eten is een stuk natuurlijker en gezonder dan veganistisch eten en beduidend goedkoper dan omnivorisch eten (het woord omnivorisch lijkt nog niet te bestaan maar doelt uiteraard op eten voor omnivoren = alleseters, dus inclusief vlees en vis).

De voordelen van deze oplossing:
- sterk vergrote doelgroep
- intrede in een sterker, breder en meer ingeburgerd marktsegment
- als het je lukt om lekker veganistisch te koken, is lekker vegetarisch koken letterlijk en figuurlijk een eitje --> kwalitatieve voorsprong in het reeds bestaande marktsegment
- vegetarisch eten is meer in overeenstemming met de natuurlijke orde der dingen = betere "energieflow"
- lagere inkoopkosten en meer te verwachten omzet
- goed prijs-kwaliteit alternatief voor berooide burgers, die toch lekker uit eten willen
- ook voor verstokte veganisten kan nog altijd een aanbod achter de hand gehouden worden.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 23 mei '23
  • 15:48

En wat is er mis met 'gewone' restaurants, met vlees-, vis-, vega- en veganopties? Desgewenst aan te vullen met glutenvrije of koolhydraatarme opties. Aantrekkelijker voor mensen die in groepjes uit eten gaan: 'voorelkwatwilsrestaurants' dus.

Gert van der Hoek
  • #3
  • 23 mei '23
  • 17:33

Prima idee, zo'n mix. Er zijn bijzonder smakelijke vegan en vega schotels. Als je dat kan combineren met een ander soort gang: prima toch? Je ziet wel vaak vegan opties op de kaart bij reguliere restaurants. De kwaliteit houdt niet altijd over helaas. Echt goed vis of een vegan schotel bereiden, dat is niet iedere kok gegeven.
Teveel horeca? Dat zou kunnen, maar wat ik merk is, dat je tijdig moet reserveren voor een plekje in het weekend.

Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #4
  • 23 mei '23
  • 18:10

#2 Natuurlijk is er niks mis met voor-elk-wat-wils-restaurants, die een aanbod hebben voor verschillende doelgroepen. Maar mensen die al jarenlang vegetarisch eten, zijn vaak wat wantrouwig als er alleen al vlees in een keuken verwèrkt wordt. En terecht. Het kan goed gaan, maar dat vereist kennis, inzicht en een ijzeren discipline bij het voltallige personeel en helaas zijn die deugden niet altijd allemaal voorhanden. Het is helaas geen zeldzaamheid dat een goedbedoelende, maar slecht geïnformeerde medewerker voor een vegetarische gast even de stukjes vlees uit een gerecht vist (ik spreek hier uit ervaring).
Juist om deze reden bestaat er duidelijk een eigen marktaandeel voor vegetarische restaurants.

Bovendien is het echt een kunst om zonder vlees net zo lekker te koken als met. Je mag ervan uitgaan, dat een professioneel vegetarisch restaurant deze kunst beter beheerst. Dat heeft dan weer het voordeel, dat een vegetariër zijn omnivorische vrienden met een gerust geweten mee kan nemen naar zijn/haar favoriete restaurant. Wie weet, mogelijk brengen de kunsten van een gespecialiseerde vegetarische kok zelfs nog wat routinevleeseters op ruimere ideeën!

Ik ben niet tegen het eten van vlees, maar de hoeveelheden die we tegenwoordig consumeren zijn niet goed voor ons, niet voor de dieren en niet voor het milieu. Het zou dus een voordeel zijn als "Vegetarisch" voor meer vleeseters net zo'n geaccepteerde restaurant-keuzemogelijkheid zou worden als "Chinees", "Italiaans" of "Sushi". In een restaurant waar óók een goede entrecote geserveerd wordt, kiest een vleeseter toch minder snel voor vleesloos (ook hier spreek ik uit ervaring).

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 23 mei '23
  • 18:59

Ik eet vlees, maar in een restaurant eigenlijk nooit, omdat de porties me te groot zijn. Uit eten kies ik dus voor vis of vega.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.